Loeidruk door verzoek Amsterdamse student

Een Amsterdamse student zorgt voor veel rumoer aan de RUG. Met zijn WOB-verzoek heeft hij alle secretariaten aan het werk gezet.

Verschillende medewerkers, die allemaal anoniem willen blijven, klagen steen en been over de grote klus waarmee Erik Verwiel, journalistiekstudent aan de Universiteit van Amsterdam, ze heeft opgezadeld. Hij heeft eind december de examencommissies van verschillende universiteiten via een WOB-verzoek gevraagd alle stukken boven water te halen over plagiaatzaken in de afgelopen tien jaar.

Waarom hij de stukken wil hebben is niet bekend. Verwiel was zelf niet bereikbaar voor uitleg. Maar de secretariaten van verschillende faculteiten zitten ermee in hun maag. ‘Het is een gigantische hoeveelheid werk, dat kost een flinke sloot geld. Iedereen is er als een gek mee aan de gang. Het hele secretariaat ligt plat. De komende weken hebben ze geen tijd voor iets anders’, klaagt een medewerker die eveneens niet met zijn naam genoemd wil worden.

Leveren

De Amsterdamse student wil inderdaad veel informatie hebben van de examencommissies van de RUG, bevestigt woordvoerder Riepko Buikema. ‘Er zijn verschillende manieren om onder zo’n WOB-verzoek uit te komen, maar deze moeten we beantwoorden. Als de informatie waar om wordt gevraagd beschikbaar is, dan moet je die leveren’, zegt hij. ‘En dat zal best veel werk zijn, dat geloof ik wel.’

Dat werk zit ‘m vooral in het doorzoeken van alle notulen, jaarverslagen en brieven vanaf 2005. De zaken van de examencommissies worden nog maar sinds enkele jaren digitaal bijgehouden. De jaren ervoor werd alles op verschillende manieren gedocumenteerd. En omdat de secretariaten niet weten wanneer de plagiaatzaken precies waren, moeten ze nu alle stukken handmatig bij langs om de informatie op te diepen.

Boete

De universiteit moet binnen vier weken op het verzoek van de Amsterdamse student reageren. Die termijn kan met nog eens vier weken worden verlengd. Reageert de RUG niet op tijd, dan moet de universiteit een boete betalen die kan oplopen tot ruim 1200 euro.

11-02-2016