LSVb: ‘Waar blijven de miljoenen?’

Onderwijsminister Bussemaker beloofde honderden miljoenen euro’s in het onderwijs te steken, nadat de basisbeurs werd afgeschaft. Maar waar blijven ze, vraagt studentenvakbond LSVb zich af.

Prinsjesdag leverde weinig nieuws op voor het onderwijs. De 4000 extra docenten die Bussemaker al voor de zomer beloofde, werden door de koning nog eens aangehaald. ‘Maar die extra docenten zijn er voorlopig nog niet’, zegt LSVb-voorzitter Sara Spano ontevreden.

En ondanks dat het leenstelsel is ingevoerd, biedt de Miljoenennota weinig duidelijkheid over de besteding van het geld dat bij de studenten is weggehaald. ‘Het is niet duidelijk hoe de onderwijskwaliteit voor de huidige studenten verbetert’, zegt Spano. ‘Eerder bleek al dat er geen duidelijkheid is over de beloofde 200 miljoen aan voorinvesteringen in het hoger onderwijs door de universiteiten en hogescholen. Van alle mooie beloften van de partijen die het leenstelsel steunden, zien we nog weinig terug in daden.’

Waarschijnlijk zal het nog jaren duren voordat de miljoenen verschijnen. Pas als studenten afstuderen levert het leenstelsel geld op. De eerste studenten die hun studieschuld gaan aflossen, beginnen pas in 2019 met terugbetalen en mogen daar 35 jaar over doen.

Wel gaan universiteiten vanaf dit jaar tweehonderd miljoen per jaar extra aan onderwijs besteden. En in 2018 legt ook het ministerie tweehonderd miljoen euro bij.

Foto: Wikipedia

16-09-2015