Maastricht wil diploma intrekken

De universiteit Maastricht wil een masterdiploma intrekken. Een buitenlandse studente blijkt zo ernstig te hebben gefraudeerd dat de examencommissie haar diploma ongeldig wil laten verklaren.

De masterstudente van de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen pleegde aan de lopende band plagiaat, meldt universiteitsblad Observant. Ze werd niet eerder ontdekt, omdat ze een slimme truc gebruikte om de antiplagiaatsoftware te misleiden.

De universiteit wil, om herhaling te voorkomen, niet zeggen welke truc de studente gebruikte om het programma Safe Assignment voor de gek te houden. De antiplagiaatsoftware meldt na een controle op internet hoeveel procent een tekst is geplagieerd. In dit geval gebeurde dat echter niet.

Overgeschreven

De studente is op de hoogte gesteld van het voornemen van de universiteit om haar masterdiploma in te trekken. Ze heeft een paar weken de tijd om te reageren.

Het is voor het eerst dat de universiteit Maastricht een diploma wil intrekken. In Rotterdam kwam vorig jaar eenzelfde situatie voor aan de rechtenfaculteit. Een oud-student bleek forse delen uit zijn scriptie te hebben overgeschreven van een student aan een andere universiteit.

06-06-2013