Maastricht wil geen Saoedische studenten meer

Maastricht wil geen Saoedische geneeskundestudenten meer hebben. De regering van het land stelde te veel eisen waar de faculteit niet aan wil voldoen.

Daarmee eindigt het programma van de Saoedische overheid om met King Abdullah Scholarships (KAS) van 32 duizend euro per persoon jaarlijks studenten naar Maastricht te sturen, meldt Maastrichts universiteitsblad Observant. Het programma aan de RUG blijft wel bestaan.

De Saoedische regering wil dat op zijn minst een deel van de opleiding in het Nederlands wordt gegeven, terwijl de Maastrichtse faculteit juist op het Engels was overgestapt. Ook moesten de studenten daar voor coschappen uitwijken naar het buitenland. En daar is de regering van Saoedi-Arabië tegen.

Eisen

‘Ze stelden namelijk steeds meer eisen, vooral Afrikaanse bestemmingen voldoen in hun ogen niet, alleen Stellenbosch, Zuid-Afrika, kon er nog mee door. We moesten bijna per student toestemming krijgen voor een stageplaats’, vertelt de Maastrichtse opleidingsdirecteur Jan-Joost Rethans tegenover Observant.

Ook kwamen er klachten van stageplaatsen dat Saoedische masterstudenten weinig respect hebben voor de staf, te laat komen en geen huiswerk doen.

Onderhandelingen liepen op niets uit, tot de Saoedische regering vorig jaar besloot geen nieuwe lichting studenten te sturen. ‘Waren we bezig met de ontwikkeling van een internationaal Global Medicine-programma of waren we bezig de Saoedische overheid tevreden te houden? Vooral dat laatste eigenlijk. Toen de Saoedi’s niet wilden ingaan op onze voorwaarden was het: we stoppen ermee, geen nieuwe instroom meer’, zegt Rethans.

Geen problemen in Groningen

‘Bij ons spelen die problemen niet’, reageert RUG-woordvoerder Riepko Buikema. De RUG heeft een andere opzet van het programma. ‘Daar hebben ze een speciaal traject voor studenten uit Saoedi-Arabië, hier zijn ze onderdeel van een programma met twintig verschillende nationaliteiten.’

Maastricht heeft gekozen voor volledig Engelstalig onderwijs. In Groningen is de bachelor in het Engels, maar willen de studenten ook de master volgen, dan moeten ze Nederlands leren. ‘De regering wil ook dat de studenten in Nederland coschappen doen en dat kan bij ons’, vertelt Buikema.

Maastricht kijkt nu of het afspraken kan maken met Koeweit. Rethans: ‘Die sturen voor hetzelfde bedrag als de Saoedi’s studenten hierheen. Natuurlijk kost dit besluit de faculteit geld. Dat is pijnlijk, maar waar doe je het voor, voor het geld of voor het onderwijs?’

 

03-06-2015