Magnetisch veld werkt tegen pijn

Gezonde proefpersonen voelen minder pijn wanneer hun hersenen worden blootgesteld aan een zwak magnetisch veld. Hoe dat werkt is onbekend, maar hopelijk leidt het tot een nieuwe methode voor pijnbestrijding, zegt Ruud Kortekaas van het UMCG.

Het magnetische veld wordt opgewekt met kleine magneetspoeltjes aan een soort badmuts. De proefpersonen kregen die een half uur lang op hun hoofd en wisten niet wanneer de spoeltjes aan waren of niet.

Tijdens de proef werd de ene hand van de deelnemers langzaam opgewarmd. Bij pijn konden ze de opwarming zelf uitzetten met een ontsnappingsknop in de andere hand. Zo konden de onderzoekers vaststellen dat de pijngrens verschuift onder invloed van de zwakke magnetische velden.

Toepassing

‘Dit kan misschien toegepast worden bij pijn als gevolg van weefselschade, wanneer pijnstillers teveel bijwerkingen geven’, vertelt Kortekaas. Sommige mensen hebben pijn door beschadigingen aan hun zenuwen. Dat soort pijn reageert slecht op medicijnen, de onderzoekers willen kijken of deze methode wel kan helpen. De methode wordt samen met een Gronings bedrijf verder ontwikkeld.

De proefpersonen rapporteerden geen bijwerkingen. Op dit moment worden onderzoeken op patiënten uitgevoerd en vervolgstudies gedaan naar de duur van het pijnstillende effect.

Het artikel verscheen in medisch onderzoekstijdschrift PLoS ONE.

pijnschaal

– 24 april 2013 –

 

 

 

24-04-2013