Manager RUG ‘wil niet schoffelen’ voor studenten

Schoffelen onder het oog van dertigduizend studenten? Daar is het hoofd hospitality services van de RUG bepaald niet blij mee. Maar hij moet wel, nu hij wegens rijden onder invloed veroordeeld is tot een werkstraf van 28 uur.

Een regelrecht gevaar op de weg. Iets anders kon de politierechter er woensdagochtend niet van maken toen ze het dossier van de 45-jarige manager onder ogen kreeg. De man werd op 24 mei in Appingedam gesnapt nadat hij dronken in zijn auto naar de supermarkt was gereden ‘om even eten te halen voor mijn katten’.

Hij blies maar liefst 1090 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. Bijna vijf keer de wettelijk toegestane hoeveelheid van 220.

De manager erkende behoorlijk veel wijn te hebben gedronken voor hij de acht kilometer lange reis naar de supermarkt in het volgende dorp ondernam. Hij had op die dag acute problemen in de relationele sfeer en toevallig veel wijn in huis voor een gepland feestje.

Ontstemd

Na de overmatige consumptie werd hij naar eigen zeggen geconfronteerd met een koelkast die hem nogal leeg aanstaarde. ‘Bij ons in het dorp staat net een lantaarnpaal. En een brievenbus. Ik moest wel in de auto om eten te kunnen kopen voor mijn drie katten.’

De man reageerde tijdens zijn rechtszaak buitengewoon ontstemd, toen hij van de officier van justitie hoorde dat een werkstraf in het verschiet lag. ‘Ik zie het helemaal niet zitten om straks te schoffelen in het aangezicht van dertigduizend studenten. Ik heb wel een openbare functie binnen de universiteit’, zo verzette de zichtbaar aangeslagen man zich.

Ondanks de nadrukkelijk uitgesproken wens van de manager kreeg hij toch een werkstraf voor de kiezen. Dit omdat volgens de rechter 1090 microgram zo’n extreem hoge waarde is dat het niet meer af kan worden gedaan met een boete.

Naast de werkstraf deelde de rechter een rijverbod uit van 360 dagen, waarvan 278 dagen voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijke gedeelte zit een proeftijd van twee jaar.

14-08-2013