Marjoleine de Vos nieuwe gastschrijver

Schrijver, dichter en journalist Marjoleine de Vos is de nieuwe gastschrijver van de RUG. Vanaf september geeft ze drie lezingen over het thema ‘Mythe en waarheid’.

De lezingen worden gevolgd door een publiek gesprek met schrijver Willem Jan Otten over de mythe in het eigen leven en in de poëzie. Daarnaast verzorgt ze voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over het schrijven van een mythologische geschiedenis.

De Vos is redacteur bij NRC Handelsblad en schrijft over kunst, literatuur en koken. In 2000 verscheen haar eerste poëziebundel Zeehond graag, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2002, gevolgd door Kat van sneeuw (2003) en Het waait (2008). In januari 2013 verscheen haar vierde bundel Uitzicht genoeg.

Ze zal in haar lezingen spreken over mythen uit de oudheid, christelijke mythen en de manier waarop we die nog steeds gebruiken. De mythologische waarheid is volgens haar een heel andere dan die van de wetenschap. Het gaat hierin om gevoelde waarheid, om verklaringen die geen verklaringen zijn, maar wel alles verklaren. Dat maakt mythen raadselachtig en fascinerend tegelijk, vindt ze.

Sinds 1986 is elk najaar een gastschrijver aan de RUG verbonden. Voorgangers van De Vos waren onder meer Hans Aarsman, Annejet van der Zijl, Arhur Japin, Thomas Rosenboom en Joost Zwagerman gingen .

De lezingen en het publieke gesprek zijn op 23 en 30 september en 7 en 14 oktober in de Aula van het Academiegebouw (20.00-21.30 uur).

Foto: NRC.nl

06-05-2013