Medewerker Belastingdienst aangehouden

Een medewerker van de Belastingdienst is aangehouden in de DigiD-fraudezaak.

De 54-jarige man, afkomstig uit het Groningse Westerlee, werd samen met een 53-jarige vrouw uit dezelfde woonplaats aangehouden. Ook is een 27-jarige man uit Winschoten opgepakt.

Wat het aandeel van de medewerker van de Belastingdienst is in de fraudezaak, wordt nader onderzocht. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) voert het onderzoek op zijn werkplek uit, met medewerking van de Belastingdienst.

Ingesloten

Alle verdachten zijn ingesloten en worden gehoord. Ze mogen niet met elkaar en de buitenwereld communiceren. Het Openbaar Ministerie (OM) zal tijdens het verloop van het onderzoek ook geen mededelingen doen.

In totaal zijn er nu acht verdachten in het onderzoek naar de identiteitsfraude. Vorige week bepaalde de rechtbank nog dat de laatste nog vastzittende verdachte de rechtszaak in vrijheid mocht afwachten omdat volgens het OM zijn rol beperkt is.

Zo’n zeventig studenten hebben aangifte gedaan van de identiteitsfraude. De dieven stalen DigiD-codes, gebruikten die om zorg- en huurtoeslag aan te vragen, en gingen er vervolgens met tonnen vandoor.

18-02-2014