Medewerkers te druk voor universiteitsraad

De personeelspartij in de universiteitsraad heeft moeite om nieuwe kandidaten te vinden. Medewerkers haken af door de werkdruk aan de universiteit.

Dat schrijft de partij in een open brief aan de rector, decanen van faculteiten en directeuren van diensten binnen de RUG.

Studentenfracties en personeelsfracties zijn op dit moment op zoek naar nieuwe kandidaten voor de verkiezingen in mei. Ze zoeken nieuwe leden voor de faculteitsraden, dienstraden en universiteitsraad.

‘Wat het personeel betreft weten wij dat de werkdruk in het algemeen erg hoog is en dat dit in de beeldvorming botst met een kandidatuur in één van de raden’, schrijft fractievoorzitter Bart Beijer in de brief.

Aarzelen

Veel potentiele kandidaten aarzelen door die werkdruk om in de partij te stappen, ondanks dat er financiële compensatie is voor deelname aan de universiteitsraad. ‘Ook de leidinggevenden van mogelijke kandidaten hebben die aarzeling en spreken die ook vaak uit. Hoewel de leidinggevende geen formele rol heeft in de beslissing van een medewerker om zich kandidaat te stellen, speelt deze in de praktijk vaak om begrijpelijke redenen toch een rol’, schrijft Beijer.

uraad

De partij vraagt daarom aan rector, decanen en directeuren om medewerkers vooral te stimuleren zich aan te melden als kandidaat. ‘Tenslotte gaat het om het recht van de medewerker om deel te nemen in de democratische organen die we nu al hebben en de vrijheid om voor dat recht te kiezen.’

Monddood

Op Twitter laat de personeelspartij weten dat in Groningen, net als in Amsterdam, ‘veel onvrede heerst onder de docenten’ over de gang van zaken aan de universiteit. ‘Maar ze zijn door werkdruk en tijdelijke contracten min of meer monddood.’

06-03-2015