Meepraten, niet meebesturen

Studenten en medewerkers mogen meepraten over de benoeming van nieuwe bestuursleden. Maar hun voordracht moet niet bindend zijn, vindt ze.


Dat zou namelijk het werk van de interne toezichthouder onmogelijk maken, zegt de minister. Wel vindt ze dat tenminste een student en een personeelslid uit de universiteitsraad in de sollicitatiecommissie moeten zitten. Maar de raad van toezicht hoeft zich niet aan het advies van de sollicitatiecommissie te houden.

Meer macht

De minister reageert daarmee op de plannen van SP, D66 en PvdA om studenten en medewerkers meer macht te geven binnen de universiteit. De SP wil dat bestuurders voortaan via een verkiezing worden gekozen. PvdA en D66 willen dat de sollicitatiecommissie instemmingsrecht krijgt op de benoeming. Beide zijn onwerkbaar, denkt Bussemaker.

Dat geldt ook voor het plan van SP-Kamerlid Jasper van Dijk om studenten en medewerkers de mogelijkheid te geven om falende bestuurders bij wanbeleid te ontslaan. ‘Ook hier wijs ik op het belang van rolvastheid en duidelijke verantwoordelijkheden. Ik voel er niet voor om die fundamentele verdeling van verantwoordelijkheden aan te passen’, schrijft de minister.

‘Kan nog alle kanten op’

De minister is bezig met een wetsvoorstel om de medezeggenschap bij universiteiten te versterken. Volgens SP, D66 en PvdA gaan haar plannen niet ver genoeg. Maar CDA, VVD, PVV en ChristenUnie vinden dat studenten niet moeten meebesturen. De CU is wel voor meer inspraak.

‘Het kan nog alle kanten op’, zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk donderdagavond in Huis de Beurs. ‘Vooral de ChristenUnie heeft nu een belangrijke rol. Iedereen wil opeens koffiedrinken met het nieuwe kamerlid van de partij.’

Volgende week woensdag debatteert de Tweede Kamer verder over het wetsvoorstel.

29-01-2016