‘Meer licht, ruimte en stilte in de UB’

De Universiteitsbibliotheek (UB) moet ruimer, lichter en stiller, vindt architect Rob Hendriks.

Hendriks heeft in opdracht van de bibliotheek een ‘masterplan’ gemaakt, dat de leidraad moet vormen voor de renovatie van de UB. Het gebouw moet vooral meer daglicht krijgen en meer rust en ruimte uitstralen.

‘Het maximaliseren van het daglicht in het gebouw vind ik een mooie uitdaging. Voor velen is het een prettige ervaring om te werken in natuurlijke verlichting. Studentenwerkplekken moeten daarom idealiter zoveel mogelijk langs de raamgevels komen’, vertelt hij in Pictogram, het ict-magazine voor de RUG.

Daglicht

Rob_HendriksHet daglicht moet verder het gebouw in worden gebracht door boekenkasten om te draaien, tussenwanden en ‘studienissen’ weg te halen en door reflectoren in het plafond aan te brengen, die het daglicht in het pand weerkaatsen.

‘De UB is steeds verder dichtgegroeid’, meent Hendriks. ‘Door het weghalen van die aanpassingen, waaronder het palet aan donkere kleuren, houden we een prachtig gebouw over. Het zou mooi zijn als je straks op bepaalde plekken van gevel naar gevel kunt kijken. Dat het gebouw weer opengemaakt wordt.’

Stilte

Ook wil Hendriks meer stilte. ‘Als je nu in de studiezaal dicht bij de deur naar de gang zit, krijg je veel geluid mee van de trappen. Hoe kunnen we die geluidsoverlast terugbrengen? We denken ook na over een indeling waarbij je steeds meer stilte krijgt op plekken verder weg van de trappen. Maar diezelfde indeling kan ook gelden van beneden naar boven in het gebouw: de drukte verzamelen op de begane en eerste etage. Hoe hoger je komt, hoe meer stilteplekken gewaarborgd zijn.’

Uitnodigend

Verder moet de entree opener en uitnodigender worden. ‘Ik heb een gebouw voor ogen dat gericht is op een combinatie van studeren en ontmoeting. Een gebouw dat communiceert met de stad. Dat veel herkenbaarder en vriendelijker is’, zegt Hendriks.

Hij heeft de plannen besproken met de studentenpartijen uit de universiteitsraad. Maar hij krijgt ook feedback van zijn twee studerende kinderen, die trouwe bezoekers zijn van de UB. Eind januari moet het ‘masterplan’ definitief klaar zijn.

10-01-2014