Meer strebers naar psycholoog

Vooral getalenteerde studenten melden zich steeds meer bij de studentenpsychologen van de RUG.

De studenten kampen met soms ernstige stressklachten als gevolg van toenemende prestatiedruk. Dat schrijft het bureau studentenzaken in een rapport aan het universiteitsbestuur.

Volgens de psychologen melden zich sinds twee jaar steeds meer ‘high achievers’ die last hebben van stress. ‘Het is een landelijke trend en het is goed mogelijk dat deze toeloop blijvend is of nog verder zal groeien.’

Dean Hanny Elzinga van het Honours College zegt niets te merken van een stijging van het aantal Honoursstudenten met stressklachten. ‘In de wandelgangen hoor ik vooral studenten die klagen over de werkdruk door het bindend studieadvies. Maar dat zijn niet de “high achievers”’, zegt zij.

Milde klachten

De psychologen bieden hulp aan studenten met milde psychische klachten, met in het bijzonder levensfase gerelateerde problemen. Studenten die met andere problemen kampen worden doorverwezen. Het aantal studenten dat zich meldt bij de psychologen ligt ieder jaar rond de 730.

Het aantal internationale studenten dat zich meldde voor een intakegesprek steeg de afgelopen jaren, maar is inmiddels gestabiliseerd. Internationale studenten hebben vaak te maken met zwaardere psychische problemen omdat ze hier geen sociaal netwerk hebben dat ze kan opvangen.

De studentenpsychologen konden ze echter niet doorverwijzen omdat ze niet goed waren verzekerd. ‘Maar tijdige en verbeterde voorlichting over het belang van een goede verzekering heeft daar nu verandering in gebracht.’

20-06-2013