‘Meer vrijheid voor studenten’

‘Studeren is meer dan alleen studiepunten halen’, zeggen zeven landelijke studentenorganisaties in hun zoveelste oproep om studiedruk te verminderen.

De organisaties, waaronder ISO, LKvV, ESN en Aiesec, hebben dinsdag een manifest aangeboden aan de Tweede Kamer waarin ze pleiten voor meer ruimte voor onder meer bestuursfuncties naast de studie.

Studentenverenigingen roepen al langer dat ze bang zijn dat studenten door de stijgende studiedruk, onder andere veroorzaakt door het bindend studieadvies, geen tijd meer hebben om lid te worden. ‘Het huidige beleid is er op gericht om studenten steeds sneller af te laten studeren en dat terwijl veel verdieping of het gebruiken van kennis naast de studie plaatsvindt’, vinden de studentenorganisaties.

Bestuurswerk moet officieel erkend worden en worden genoemd op het diploma. En iedere hoger onderwijsinstelling moet collegegeldvrij besturen invoeren, vinden ze. ‘Daarnaast zouden studieadviseurs meer oog moeten hebben voor studenten die zich buiten hun studie willen ontwikkelen en studenten zouden daar actief bij ondersteund moeten worden.’

 

 

03-04-2013