Miljoenen voor aardbevingsbestendig maken gebouwen

De RUG krijgt extra geld om z’n gebouwen aardbevingsbestendig te maken.

Minister Kamp geeft 50 miljoen euro aan de gemeente om alle lopende en geplande nieuwbouw in de stad Groningen aardbevingsproof te maken. Ook de extra kosten die moeten worden gemaakt voor bestaande bouw kunnen daarmee worden betaald.

Een deel van dat geld gaat ook naar de RUG. Onder andere de nog te bouwen Zernikeborg en Energy Academy Europe van de RUG en de protonenfaciliteit van het UMCG vallen onder de afspraak. Maar de universiteit krijgt ook geld om de Linnaeusborg aan te pakken.

Onderzoek

‘Het is goed dat het Ministerie van Economische Zaken met deze oplossing komt. Maar voor ons is het belangrijkste dat we alle gebouwen kunnen onderzoeken en beoordelen op aardbevingsveiligheid. En dat gaan we ook doen’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens. De kosten van dat onderzoek en de kosten van eventuele aanpassingen worden in rekening gebracht bij de NAM of het ministerie.

Gemeente, universiteit en Rijk gaan samen bekijken welke maatregelen nodig zijn om de panden aardbevingsbestendig te maken. Volgens de universiteit valt de nieuwbouw van de Zernikeborg en Energy Academy tien procent duurder uit. De RUG maakt daarom aanspraak op 18 miljoen euro voor de Zernikeborg en 2 miljoen voor de Energy Academy.

Volgens de gemeente kunnen ook de meerkosten van andere projecten uit het bedrag van 50 miljoen euro worden betaald. Waaronder de nieuwbouw van een tentamenhal door de RUG.

12-02-2015