Minder aanmeldingen studentenverenigingen

Landelijk schrijven steeds meer studenten zich in bij studentenverenigingen. In Groningen daalt het aantal aanmeldingen juist.

Ondanks het leenstelsel blijven studentenverenigingen onverminderd populair, zegt de Landelijke Kamer van Verenigingen. Landelijk steeg het aantal inschrijvingen met 121 leden. Groningen heeft juist te maken met een lichte daling.

‘Volgens ons is dat geen reden tot paniek, aangezien er alsnog veel nieuwe leden bij zijn gekomen’, zegt Marck Timmermans van Contractus, de Groningse Kamer van Verenigingen. Toch zoeken de verenigingen uit wat de oorzaak van de daling kan zijn.

‘Zelf kunnen we een aantal redenen bedenken. De invoering van het leenstelsel kan de boosdoener zijn. Studenten zitten krapper bij kas en mijden hierdoor misschien een vereniging die extra kosten met zich meebrengt’, denkt Timmermans.

Lichte afname

Ook gaan minder studenten op kamers. ‘Lid worden van een vereniging valt in zo’n geval voor de meesten dan ook snel af. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook allemaal op toeval berusten.’ De verenigingen in Groningen maakten de afgelopen jaren een forse groei door. Het was onvermijdelijk dat er op den duur een slecht jaar tussen zou zitten, aldus Timmermans.

Albertus de grootste

Opvallend is dat Vindicat al enkele jaren achter blijft bij Albertus Magnus. Vindicat haalde dit jaar 325 leden binnen, vorig jaar 385. Albertus zegt 422 leden te hebben bijgeschreven, vorig jaar waren dat er 490. Daarmee heeft Albertus in totaal 2300 leden, en Vindicat 2190. Vindicat is dus door Albertus voorbijgestreefd als grootste vereniging van Groningen.

 

Aantal nieuwe aanmeldingen bij de verenigingen:

Albertus: 422
Bernlef: 30
Cleopatra: 61
Dizkartes: 171
Ganymedes: 47
NSG: 98
Unitas: 49
Vindicat: 325

28-09-2015