Minder plekken voor Rosalind Franklin Fellowships

Er zijn dit jaar twee plekken minder voor een Rosalind Franklin Fellowship.

Dat heeft letterendecaan Gerry Wakker, voorzitter van de voor-selectie van het Rosalind Franklin Fellowhip (RFF) bekendgemaakt.

‘We willen ten eerste zeker weten dat de kandidaten die wij aantrekken, geplaatst kunnen worden in gebieden waar we behoefte aan hebben’, legt Wakker uit. ‘Dat lukt makkelijker met twee dan met vier kandidaten.’

Minder geld

Terwijl letteren heel hard aan het bezuinigen is, krijgen de RFF kandidaten financiering van de RUG en de Europese Unie. Dat betekent dat ze mogen blijven ondanks het feit dat er veel posities verloren gaan aan de faculteit. Desalniettemin is het volgens Wakker niet mogelijk om alle Rosalind Franklin posities in stand te houden. ‘Naast een bijdrage van het universiteitsbestuur en Brussel, moeten wij ook zelf in deze plekken investeren’, zegt ze.

Meer vrouwelijke hoogleraren

Het Rosalind Franklin Fellowship werd in 2003 door de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in het leven geroepen om het percentage vrouwelijke hoogleraren op te schroeven. Een jaar later werd het programma aan de hele universiteit geïntroduceerd. ‘De universiteit verdeelt het aantal plekken naar rato van de omvang van de faculteit’, zei Wakker. ‘Faculteiten mogen zelf aangeven of ze dit aantal kunnen vullen.’

De regeling betekent voor vrouwelijke docenten een vaste aanstelling als hoofddocent. Het doel is om het percentage vrouwelijke hoogleraren in 2015 te verhogen naar 25 procent.

18-02-2014