‘Ministerie houdt zich niet aan afspraken’

De kortingen op onderwijs maken het voor de universiteit steeds moeilijker om te voldoen aan de prestatieafspraken. Dat zegt RUG-bestuurder Sibrand Poppema.

Het ministerie van onderwijs heeft met alle hogescholen en universiteiten prestatieafspraken gemaakt. De verdeling van het onderwijsbudget is daaraan gekoppeld. De RUG heeft vooral afgesproken dat de studieresultaten worden verbeterd.

‘Maar door extra te bezuinigen op onderwijs wordt het voor ons moeilijk om ons aan bepaalde afspraken te kunnen houden’, zegt Poppema. ‘Het ministerie houdt zich steeds minder aan de afspraken. Op een gegeven moment moet er een discussie komen over wat de gevolgen zijn als universiteiten niet kunnen leveren omdat het ministerie meer gaat korten.’

Vorige week werd bekend dat het kabinet 200 miljoen euro aan onderwijssubsidies schrapt, op een totaal van 470 miljoen. Er wordt veel gekort op internationalisering en ict. Stichting SURF – een organisatie van samenwerkende hoger onderwijsinstellingen op het gebied van ict – raakt de helft van zijn budget van bijna acht miljoen euro kwijt. Ook wordt er flink gekort op de NESO-kantoren die Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs, beheert in landen als Brazilië, Rusland, China, Zuid-Korea en Mexico.

Het Centrum voor parlementaire geschiedenis, het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (onderzoeksinstituut van de KNAW) en het Montesquieu instituut in Den Haag verliezen hun subsidie volledig.

Poppema: ‘Volgens het ministerie raken de bezuinigingen de eerste geldstroom niet (directe geldstroom van het ministerie van onderwijs naar universiteiten, red.). Maar SURF wordt getroffen en daar hebben we met z’n allen toch echt last van. We weten nog niet waar er meer op gekort wordt. Maar het einde van de bezuinigingen is nog niet in zicht.’

03-06-2013