Natuurkundestudent wint EK Dammen

Natuurkundestudent en dammer Roel Boomstra (21) is dinsdag in Talinn Europees Kampioen dammen geworden. Boomstra staat er zelf versteld van.

De grootmeester is net weer terug in Nederland, maar bracht deze keer een grote beker van het EK mee. ‘Ik wist dat ik een goede kans maakte, maar je bent nooit zeker dat je echt gaat winnen’, vertelt Boomstra. ‘Dit is echt fantastisch.’

Hij ging het toernooi in als favoriet, maar had na een teleurstellende zomer het idee dat hij niet fit genoeg was. Voor het EK is hij dan ook niet meer gaan trainen, maar juist minder. ‘Het ging niet zo goed op de toernooien van de zomer’, vertelt hij, ‘dus besloot ik meer rust te nemen en het trainingsschema aan te passen. Dat heeft uitstekend uitgepakt’, zegt hij trots.

Wereldkampioenschap

De natuurkunde student laat het niet bij het EK. Naast de toernooien die nog komen, bereidt hij zich nu al voor voor het Wereldkampioenschap dammen, dat volgend jaar waarschijnlijk in Nederland gehouden wordt. ‘Het winnen van een EK is geweldig, maar het WK is het allerbelangrijkste toernooi. Dat is het echte werk’, meent Boomstra.

Europees kampioen of niet, de dammer blijft realistisch. Voor de komende toernooien beginnen duikt hij eerst in de boeken: ‘Ik moet flink aan de bak. Ik heb binnenkort eerst drie tentamens’, lacht hij.

Meer weten van Roel Boomstra? Of misschien van zijn goede vriend Wouter Sipma, die 12e op hetzelfde EK werd? Lees hier meer.

15-10-2014