Negen Vidi’s voor Groninger onderzoekers

Onderzoeksfinancier NWO heeft vandaag de nieuwe Vidi-toekenningen bekendgemaakt. Van de 86 toegekende persoonsgebonden beurzen gaan er 9 naar Groningse onderzoekers. De subsidie bedraagt maximaal 800.000 euro.

Bij het UMCG krijgen vijf wetenschappers geld om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. Cardioloog Rudolf de Boer onderzoekt hartfalen. Michael Chang van het ERIBA-instituut bestudeert veroudering van DNA aan chromosoom-uiteinden. Marcel van Vugt van de afdeling Medische Oncologie zoekt zwakke schakels in het erfelijk materiaal van tumoren.

Rinse Weersma onderzoekt het ontstaan van de ziekte van Crohn, een maagziekte waarbij de tolerantie voor de eigen darmbacteriën verloren gaat. Celbiologe Inge Zuhorn bestudeert hoe nanodeeltjes de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, dat maakt een effectievere behandeling van hersenziektes als Alzheimer mogelijk.

Steven Hoekstra van het KVI gaat proberen moleculen ‘stil’ te zetten, om ze te kunnen gebruiken als gevoelige antenne om zo signalen op te vangen van de mysterieuze ‘donkere materie’. Celbioloog Arjan Kortholt krijgt de subsidie voor zijn onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Natuurkundige Stefanos Papanikolaou onderzoekt het effect van trillingen op complexe systemen in cellen onderzoeken.  Jan-Willem Veening van vakgroep Moleculaire Genetica wil weten hoe bacteriën die oorontsteking, hersenvliesontsteking en longontsteking veroorzaken hun karakteristieke rugbybal–achtige vorm krijgen, om nieuwe antibiotica te kunnen ontwikkelen.

De Vidi-subsidie is bedoeld voor excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen naar een onderwerp van eigen keuze. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheid gedreven en vernieuwend onderzoek.

Voor een lijst met alle 86 Vidi toekenningen klik hier.

biljetten

 

21-05-2013