Nieuw lesprogramma tandheelkunde uitgesteld

Door de financiële problemen bij tandheelkunde gaat de invoering van het nieuwe lesprogramma voorlopig niet door.


Het nieuwe curriculum zou in 2017 van start gaan. De Raad van Bestuur (RvB) van het UMCG heeft besloten de invoering uit te stellen. Dat zei Enne Feenstra, bachelorcoördinator van tandheelkunde woensdag in de faculteitsraad.

Volgens Feenstra is het gat in de begroting – tandheelkunde komt bijna negen ton tekort – de reden voor de RvB om de plannen voorlopig in de koelkast te zetten. De raad durft het niet aan om nu al ingrijpende veranderingen door te voeren, aldus de bachelorcoördinator.

Wanneer het nieuwe lesprogramma wel van start gaat, is nog onzeker. Feenstra: ‘Op z’n vroegst in 2019.’ Tot die tijd blijft het oude curriculum van kracht.

Knelpunten

De leden van de faculteitsraad maken zich zorgen. Er zitten knelpunten in het huidige curriculum die, door uitstel van het nieuwe lesprogramma, niet worden aangepakt. Een van die punten is de angstcultuur waarover studenten aan de bel trokken. Maar volgens de bachelorcoördinator staat die los van het nieuwe curriculum en wordt er nu al het nodige ondernomen om de angstcultuur aan te pakken.

Daarnaast zijn er problemen met het skillslab en de kliniek van de opleiding, aldus Feenstra. Er zou een betere koppeling moeten komen tussen de twee. Bovendien heeft de kliniek moeite om voldoende geschikte patiënten te vinden met wie de bachelorstudenten kunnen oefenen.

Feenstra stelde de raad enigszins gerust. ‘De RvB heeft toegezegd dat er geld beschikbaar is om de knelpunten in het onderwijs aan te pakken tot het nieuwe curriculum van start gaat.’ Hoeveel geld is toegezegd en waaraan dat precies wordt besteed, is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt een deel uitgegeven aan nieuwe oefenmethoden die gebruikmaken van virtual reality, om het patiëntentekort op te vangen.

Wie zich gaat bezighouden met de verbetering van de knelpunten, is ook nog niet helemaal duidelijk. In elk geval zullen interimmanager Lina van der Ploeg en de master- en bachelorcoördinator zich daarmee bemoeien. Feenstra liet de leden van de raad weten dat de huidige projectgroep zich er niet mee bezig zal houden: ‘Wij hebben een vriendelijke bedankbrief gekregen van prodecaan Borleffs.’ Wel komt er volgens de bachelorcoördinator een rapport met aanbevelingen, dat als leidraad moet dienen.

Not amused

De leden van de raad waren overigens not amused met het nieuws waar Enne Feenstra woensdag mee kwam. Hoewel het uitstel van het nieuwe lesprogramma op informele bijeenkomsten en in de brief aan de projectgroep al door prodecaan Jan Borleffs werd bevestigd, is de raad nog niet formeel op de hoogte gesteld van het besluit.

Borleffs, die verantwoordelijk is voor het onderwijs in het UMCG, laat via woordvoerder Joost Wessels weten dat er pas volgende week een definitief besluit valt. Op 20 januari wordt de raad officieel op de hoogte gebracht. De RvB zal daarbij tekst en uitleg geven. Ook laat de woordvoerder weten dat er komende week bijeenkomsten worden gehouden, waar medewerkers geïnformeerd zullen worden over het uitstel van het lesprogramma.

14-01-2016