Nieuwe master is niet zo nieuw

De RUG wil de master Multilingualism verhuizen naar het University Campus Fryslân. Maar het ministerie heeft bezwaar.

De Groningse universiteit wil opleidingen die iets met Friesland te maken hebben zoveel mogelijk in Leeuwarden gaan huisvesten: bij het University Campus Fryslân, dat sinds 2011 vorm krijgt. Tot nu toe is alleen de master watermanagement er gevestigd, maar de masterspecialisatie Multilingualism, die bij de kersverse bachelor Minorities and Multilingualism hoort, is een logische keuze. ‘Wij willen Friesland als een soort laboratorium gebruiken voor de studie naar meertaligheid’, legt onderwijsbestuurder Dirk Jan Wolffram van letteren uit.

Vrees voor wildgroei

Maar het formele verzoek van letteren aan het Ministerie van Onderwijs werd geweigerd. ‘Omdat er een aantal strenge regels zijn opgesteld van de Ministerie van Onderwijs voor nieuwe opleidingen’, zegt Wolffram. Het ministerie vreest echter wildgroei van opleidingen.

De master is echter helemaal niet nieuw. Sterker nog, hij draait al een jaar in Groningen. Daarom heeft het college van bestuur bezwaar ingediend. ‘Ik ben optimistisch. We hebben goede argumenten en hebben de indruk dat die opgepikt zijn door het ministerie.’

 

14-05-2014