Nr. 30.000 voelt zich ‘overwhelmed’

'Overwhelmed' was de 18-jarige David Davies uit Wales. Hij is de 30.000e student aan de RUG. Hij kreeg felicitaties, een RUG-trui en een laptop van het college van bestuur. 

Een maand geleden kwam Davies naar Groningen voor zijn bachelor informatica. ‘Ik had me ook in Liverpool en Manchester aangemeld, maar toen ik in augustus te horen kreeg dat ik naar Groningen mocht, was de keus gauw gemaakt.’ Volgens Davies staat de studie goed aangeschreven en na een vakantie in Nederland drie jaar geleden wist hij wat hem te wachten stond. Hij omschrijft Nederland als mooi en rustig en is gek op fietsen en Hollandse kaas.

Nieuwe mijlpaal

De universiteit bereikte met 30.000 studenten een nieuwe mijlpaal. De RUG is nu de derde universiteit van ons land, na de Universiteit van Amsterdam en Utrecht. Twaalf jaar geleden waren er nog maar 20.000 studenten aan de RUG, in 2008 alweer 25.000. ‘We kunnen dus nu al zeggen dat we over 6 jaar de 35.000 bereiken’, stelt bestuursvoorzitter Sibrand Poppema.

De stijging van het aantal inschrijvingen is in heel Nederland te merken. Volgens de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) komt dat door de invoering van het sociaal leenstelsel, volgend jaar. Bovendien besluiten steeds meer studenten een master te doen door de lastige arbeidsmarkt.

Een op de vier

Op dit moment komt een op de vier eerstejaars uit het buitenland. Dat moet op den duur 30 procent worden. ‘We vinden dit belangrijk omdat internationale studenten een andere cultuur en andere gezichtspunten meebrengen’, vertelt Poppema. Studenten die een volledig Engelstalige opleiding willen doen, kunnen volgens hem eigenlijk alleen in Engeland en Nederland terecht voor goed onderwijs. Bovendien is Nederland gewoon goedkoper.

Davies is blij met zijn keus. Hij woont hier in een studentenhuis, sport bij de ACLO en is druk met zijn studie. ‘Ik heb het naar mijn zin!’

30-09-2014