NSB-feest ontplofte rond RUG-studente

Was er nou een NSB-feest met Jodensterbuttons of niet? In elk geval is Nederland ontploft rond een tweedejaars studente Nederlands.

De studente Nederlands bestelde vorige maand veertig buttons in de vorm van een jodenster voor een N(og) S(neller) B(ezopen)-feest. Maar de media kregen er lucht van en vielen massaal over haar heen. Vrijdag verdween haar Facebookaccount en ook wil zij de kwestie niet van commentaar voorzien. ‘Ik ga geen vragen beantwoorden’, zegt de studente. Ook niet om haar kant van het verhaal te vertellen. ‘Ons is verteld dat wij niets mogen vertellen en dat ga ik ook niet doen.’ Ook of het feest überhaupt heeft plaatsgevonden, wil ze niet vertellen.

Themafeest

Gelukkig kan studentagent Edwin Valkema van de politie Groningen dat wel vertellen. ‘Het feest is gewoon doorgegaan’, zegt hij. Het zou gaan om een verjaardagsfeest van een vriend van de studente. ‘Maar van het thema van het feest hebben de studenten afgezien.’

jodenster(1)

Maar hoe kon het feest, dat 16 november plaatsvond, nu nog zo’n storm veroorzaken? Het was de studente die een paar buttons bestelde bij Orion Roos van Classic Buttons, zo meldde het Nieuw Israëlisch Weekblad. De buttonmaker was geschrokken toen hij het ontwerp van de speld zag, die eruit zag als een Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog.

Misverstand

Het eerste medium met een reactie van het meisje was de Telegraaf. Hierin zei ze dat het om een misverstand ging. De afkorting ‘NSB’ zou hier niet staan voor ‘Nationaal Socialistische Beweging’, maar voor de afkorting van de woorden ‘Nog Sneller Bezopen’.  Daarnaast zouden de buttons met de Jodenster alleen besteld zijn om aan te geven ‘hoe ziek en hard het feestje zou worden’.

telegraaf

De bom ontplofte. Landelijke media pikten het bericht op en onder andere de NOS, Het Parool en Novum schreven over het afgelaste feest. Ook PowNews droeg een steentje bij om het studentennieuws wereldkundig te maken.

Stomdronken

In tegenstelling tot wat de verschillende media suggereren, was het niet de Politie Groningen die een stokje voor het feest stak. Studentagent Edwin Valkema zocht contact met de RUG-studente, toen hij hoorde over het thema van het feest en de buttons. Ze zei tegen hem dat ze de buttons in een ‘stomdronken bui had besteld’, zegt Valkema. ‘De groep studenten zag zelf al van het thema af.’

Maar vrijdagavond kwam StugTV met een bericht dat het feest wel degelijk had plaatsgevonden. ‘Anonieme bronnen’ suggereerden dat er foto’s circuleerden van het feest. Omdat ‘iedereen elkaar de hand boven het hoofd houdt, zijn deze foto’s niet te traceren’, meldt StugTV.

Al snel pikte ook de NOS dit nieuws op en voorzag  het artikel van een ‘vrijdagavondupdate’.

Distantiëren

De Rijksuniversiteit Groningen distantieert zich van de actie. ‘Zelf hebben wij nog geen contact gehad met de studenten die het feest organiseerden’, zegt Gernant Deekens van de universiteit. ‘We vinden dit heel ernstig.’

Het feest was er dus, maar of het thema is aangehouden is nog niet bekend. De NSB-feestgangers en de studente houden in ieder geval hun mond stijf dicht en het bewijs is nog niet achterhaald.

02-12-2013