Onderhandelingen cao afgeketst

Het is de universiteiten en vakbonden niet gelukt een onderhandelaarsakkoord af te sluiten over een nieuwe cao.

Universiteiten vereniging VSNU hoopte maandag de handen van de vakbondsonderhandelaars te schudden, zo stond blijmoedig in de agenda van het algemeen bestuur. Maar kwam niets van terecht, zegt onderhandelaar Marthy Schuurman van Abvakabo FNV.

Tijdelijke contracten

De onderhandelingen over de nieuwe cao, die met terugwerkende kracht vanaf januari moet ingaan, lopen al sinds december vorig jaar. De vakbonden willen een loonsverhoging van drie procent, aanpak van de werkdruk en minder tijdelijke contracten. Op dat laatste punt zijn de onderhandelingen vastgelopen.

Schuurman vindt het teleurstellend dat werkgevers niet bereid zijn het aantal tijdelijke contracten terug te dringen. Het percentage ligt bij docenten landelijk gezien op 55 procent.

De universiteiten kunnen er echter niet zonder, lieten ze eerder weten. Minister Lodewijk Asscher wil dat werknemers eerder aanspraak kunnen maken op een vast contract. Maar daarmee raken universiteiten in de problemen, schreven ze in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Vrijwel alle promovendi, postdocs en de helft van de docenten hebben namelijk een tijdelijk aanstelling.

Geen loonsverhoging

Ook zijn de universiteiten tegen loonsverhoging. De vakbonden waren bereid een tussen-cao af te spreken zonder nieuwe loonafspraken, maar alleen als er afspraken kwamen over die tijdelijke contracten. Dat is dus niet gebeurd.

De vakbonden beraden zich op de situatie. In de tussentijd geldt de huidige cao.

18-06-2014