Onderzoek diefstal Unitas zit muurvast

Het onderzoek naar de diefstal bij studentenvereniging Unitas zit muurvast. De kans is klein dat de daders nog worden gevonden.

Precies drie jaar geleden werd de bankrekening van de vereniging geplunderd, nadat twee mannen tijdens een lustrumweek van Unitas de bankpas en pincode van de vereniging ontvreemdden uit de senaatskamer. Zo’n 40.000 euro van de vereniging werd gepind en voor een groot deel snel overgeschreven naar andere rekeningen.

Volgende maand verschijnen vijf verdachten voor de rechtbank. Het gaat echter niet om de hoofddaders. Volgens het openbaar ministerie zijn de vijf, afkomstig uit verschillende delen van het land, medeplichtig. Ze stelden hun bankrekeningen en pinpassen ter beschikking aan de dieven.

Spoor loopt dood

De hoofddaders maakten de gestolen 40.000 euro van de bankrekening van Unitas over naar de rekeningen van de verdachten. Vervolgens pinden ze het geld. Vanaf daar loopt het spoor dood.

Dezelfde methode is ook gebruikt in de DigiD-fraudezaak. Georganiseerde criminelen zetten mensen uit sociaal zwakkere milieus onder druk om voor een paar tientjes bankrekeningen voor hen te openen. Zij weten zelf vaak niet voor wie ze dat doen, of willen het niet vertellen. Zodra het geld op de rekening staat, haalt een andere tussenpersoon het er contant af, zodat het spoor niet meer te volgen is.

Pinpas geskimd

‘Het is een oudere zaak, en als er nu nog geen zicht is op mogelijke hoofdverdachten, dan wordt het wel lastig’, reageert voorlichter Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie.

Hoe het kan dat de dieven precies wisten waar ze moesten zijn en hoe ze aan de bankcodes kwamen, is volgens Unitas een raadsel. Alleen de penningmeester kende de pincode. ‘Het kan zijn dat ze die geskimd hebben’, zei rector Larissa Schut eerder tegen de UK.

 

Foto: Elmer Sterken/twitter.com

26-06-2014