Onderzoek profs tandheelkunde klaar

Het RUG-onderzoek naar de vermeende belangenverstrengeling van de hoogleraren tandheelkunde Edwin Winkel en Arie Jan van Winkelhoff is afgerond. Het voorlopige oordeel ligt bij het universiteitsbestuur.

‘De twee hoogleraren zijn ook op de hoogte gesteld van de voorlopige uitkomst’, zegt woordvoerder Joost Wessels van het UMCG. Die is nog niet openbaar. ‘De termijn waarin je in beroep kunt gaan bij het Landelijke Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) loopt nog enkele weken, zonder bezwaar wordt het advies daarna omgezet in een definitief oordeel.’

Slechte adem

De commissie is ingesteld nadat vorig jaar in oktober bleek dat Winkel en Van Winkelhoff, beiden specialist op het gebied van halitose (slechte adem), zich mogelijk schuldig hadden gemaakt aan belangenverstrengeling. Het duo publiceerde twee maanden daarvoor een onderzoek in het International Journal of Dental Hygiene waarin ze mondspoelmiddelen vergeleken.

Belangen niet gemeld

Ze verzaakten daarbij te vermelden dat ze met eigen bedrijven een aandelenbelang hadden in de organisatie die het mondspoelmiddel fabriceert. Het onderzoek voor dit middel pakte gunstig uit. Volgens de researchcode van het UMCG moeten zulke financiële belangen gemeld worden om de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek te waarborgen.

Meer tijd nodig

Het UMCG stelde ook een eigen, omvangrijker onderzoek in naar de aard en omvang van de eventuele belangenverstrengeling van de twee hoogleraren. En ook of dit interfereert met hun werk voor het UMCG. Dat onderzoek is nog in volle gang. Wessels: ‘Hiervoor worden ook externe deskundigen ingeschakeld en naast boekenonderzoek moet bijvoorbeeld met veel mensen worden gesproken. Het neemt wat meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht werd, maar voor de zorgvuldigheid is die nodig.’

05-03-2014