Onderzoeker wil eruditie redden

Het is hoog tijd dat we intellectuele ontwikkeling weer gaan waarderen. Om dat voor elkaar te krijgen, vraagt onderzoeker kunstmatige intelligentie Tjeerd Andringa studenten en medewerkers met plannen en ideeën te komen.

‘Er bestaat een stoffig beeld van eruditie als het vermogen om te pas en te onpas met passende quotes, een gerelateerd meesterwerk of een lang vergeten inzicht te komen’, schrijft Andringa in een opiniestuk voor de UK.

Volgens hem worden wetenschappers enkel geselecteerd op basis van publicaties, impactfactoren en grants. ‘En dat leidt tot de selectie van hyperintelligente superspecialisten die buiten hun directe specialismen een even inadequaat begrip van de wereld hebben als de rest van de samenleving.’

Juist algemene en intellectuele ontwikkeling is nodig, zegt Andringa.  Het zorgt voor realiteitsbesef en het vermogen om te gaan met de snel veranderende wereld. ‘Onder staf èn studenten komt eruditie echt nog wel voor. Het wordt echter amper herkend, niet gebruikt en al zeker niet beloond.’

Andringa vraagt iedereen die het onderwerp eruditie en intellectuele ontwikkeling prominenter wil maken te mailen. Hij wil een mailinglijst of  discussieforum starten, en een website om de plannen te verzamelen.

Zijn betoog lees je hier.

 

10-04-2013