Online colleges van bevlogen wetenschappers

De Universiteit van Nederland (UvN) opent haar deuren op YouTube. Vanaf dinsdag zijn er gratis colleges te bekijken van ‘de meest prestigieuze wetenschappers in ons land’, aldus de organisatie.

Waarom tolt de wereld als je dronken bent? Is computeren slecht voor je hersenen? Wanneer is een gedicht goed? Vanaf dinsdag zendt UvN elke werkdag een college van een kwartier uit om die vragen te beantwoorden.

De colleges zijn een idee van internetnerd Alexander Klöpping en journalist Marten Blankesteijn. ‘Onze universiteit is meer dan een eregalerij. Onze gastdocenten moeten de studenten kunnen boeien. Niet alleen door hun onderwerpen, maar ook door hun humor en bevlogenheid’, zegt Klöpping.

Melkweg

Het eerste college wordt dinsdag om 20 uur gegeven door hoogleraar Astrofysica Ralph Wijers (Rijksuniversiteit Groningen & Universiteit van Amsterdam). Hij bespreekt de uithoeken van de Melkweg en laat zien hoe je kunt reizen in de tijd.

De dagen erna volgen bioloog Roy Erkens (Universiteit van Maastricht), psychiater Damiaan Denys (AMC Amsterdam) en muziekwetenschapper Henkjan Honing (Universiteit van Amsterdam).

[vsw id=”v0CB8uIDH6A” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

07-10-2013