Ontslagen bij reproshops

Er vallen ontslagen bij de reproshops van de RUG. De afdeling Grafimedia wordt opgeheven.

Grafimedia, de grafische dienstverlener van de RUG, die onder meer de diensten voor reproshops regelt, lijdt onder de digitalisering. De omzet loopt sterk terug, doordat het aantal printjes aan de universiteit sterk daalt (van 38,5 miljoen in 2011, naar 28,3 miljoen in 2013).

De reproshops kunnen niet meer uit. De afdeling eindigde twee jaar achtereen met een negatief saldo van ongeveer 200.000 euro. De universiteit bekijkt daarom of het de 23 medewerkers kan laten overnemen door een extern bedrijf.

Maar dat zal niet voor alle personeelsleden lukken, staat in de melding van de reorganisatie. ‘Een eerste marktverkenning heeft opgeleverd dat slechts weinig leveranciers belangstelling hebben voor het overnemen van de huidige diensten inclusief een deel van het personeel.’

Commerciele partij

De universiteit is daarom begin vorig jaar al gestart met het vinden van nieuw werk, binnen of buiten de universiteit, voor de personeelsleden die worden ontslagen. Vijftien van de 23 medewerkers van Grafimedia doen daar aan mee.

repro-shop3

De reorganisatie duurt tot oktober 2015. Dan moet een commerciële partij het printen, drukken en vormgeven overnemen. Een kandidaat is nog niet gevonden, maar de kans is groot dat Ricoh, Canon of Xerox het werk voortzet.

Het verdwijnen van Grafimedia heeft ook invloed op de postverwerking en het vervoer van post en printwerk. Daarom zijn ook medewerkers van de afdeling logistiek (7,8 voltijdsbanen), Documentaire Informatievoorziening (DIV) en Administratieve Informatievoorziening (AIV) – in totaal zeven medewerkers – betrokken bij de reorganisatie.

17-06-2014