Onveilig gevoel in panden binnenstad

Medewerkers van rechten en letteren voelen zich niet altijd veilig, blijkt uit een risico-inventarisatie van de afdeling facilitaire zaken.

Medewerkers in vooral de Oude Boteringenstraat 23 en 32-34 en in de Rode Weeshuisstraat maken zich zorgen over hun veiligheid. In de onderzochte gebouwen staat de voordeur veel open om studenten toegang te geven. Maar daardoor komen er ook mensen binnen die er niets te zoeken hebben. Ook worden er geregeld dingen gestolen.

Diefstallen

In 2012 was er een piek in de diefstallen met achttien meldingen, terwijl dat er normaal nooit meer dan vier zijn. Volgens facilitymanager Rein van den Bos komt dat doordat er veel koperen bliksemafleiders, regenpijpen en bedradingen zijn gestolen dit jaar. Alle gebouwen in de binnenstad hadden daar last van.

Maar ook verdwenen er laptops en mobieltjes uit kamers. ‘Medewerkers blijken wel wat laconiek en goed van vertrouwen hoor. We hebben naar oplossingen gezocht, maar die zijn erg kostbaar. We moeten er daarom op blijven hameren dat mensen hun kamer op slot doen als ze er even niet zijn’, aldus Van den Bos.

Noodknop

Ook in panden in de Turftorenstraat en Pelsterstraat voelden medewerkers zich niet veilig. De Pelsterstraat wordt niet meer gebruikt. De Turftorenstraat heeft inmiddels een camerasysteem, deurvergrendeling en noodknoppen bij afgelegen balies. ‘Studenten zijn het bijvoorbeeld niet altijd eens met hun cijfers waardoor er wel eens vervelende, bedreigende situaties zijn ontstaan’, vertelt de facilitymanager.

Aan een oplossing voor de andere panden wordt nog gewerkt.

28-10-2013