Onvoldoende steun voor zelfkeuring

Onderwijsminister Bussemaker moet terug naar de tekentafel. Haar plan om universiteiten en hogescholen zelf hun opleidingskeuringen te laten doen, krijgt niet voldoende steun.

Niet alleen VVD en D66 hebben kritiek op de plannen voor instellingsaccreditatie, waarbij universiteiten en hogescholen zelf hun opleidingen keuren. Ook SP, PVV en GroenLinks zijn tegen, bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Bussemaker moet nu, in de woorden van Kamerlid Jasper van Dijk (SP), met een ‘potlood en een gum’ aan de slag om een nieuw voorstel te schrijven.

De partijen vinden allemaal wel dat bij de externe keuringen nu sprake is van te veel bureaucratie en dat docenten het vertrouwen en de ruimte moeten krijgen om weer eigenaar van het onderwijs te worden. Maar op welke manier dat precies moet, werd niet duidelijk.

Bezwaren

‘Ik wil best terug naar de tekentafel’, zei Bussemaker. ‘Maar dan moet u wel aangeven wat ik moet tekenen. Ik ben bereid nog over van alles na te denken, maar dan moet ik wel houvast hebben.’

De partijen beloofden vervolgens de minister informeel in te lichten over wat hun bezwaren precies zijn. Bussemaker hoopt daarna met een plan te komen dat wel op voldoende steun kan rekenen.

De kans dat de pilot met instellingsaccreditatie er gaat komen, lijkt daarmee steeds kleiner te worden. De Erasmus Universiteit heeft nu als eerste aangekondigd niets meer te voelen voor het experiment. ‘Wij steken nu liever onze tijd in het verbeteren van de kwaliteitscultuur, dan aan het springen door de hoepels van de accreditatiepilot’, zei collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr tegen Erasmus Magazine.

Bronnen: HOP, ScienceGuide

01-10-2015