Ook de praeses moet een baard!

Ineens hebben talloze praeses van Nederlandse studentenvernigingen een baard. En de mooiste is van Albertus-praeses Tijn Peeters.

Het begon als een inside-joke op een dispuutspagina op Facebook: ‘Zonder baard geen praeses.’ Inmiddels zijn er al bijna 1600 likes.

Oprichter Bram Kuiper (23) uit Rotterdam, net klaar met de kunstacademie, fietste na een dispuutsavond terug naar huis. ‘Hoe we erop kwamen weet ik eigenlijk niet meer’, blikt hij terug. ‘We hadden het gehad over de pagina “zonder baard geen koning”.’ Hij bewerkte een eerste foto en plaatse deze online. En toen ging het hard. ‘Toen ik wakker werd, waren er 250 likes’. En die bleven er sinds die dag, 10 maart, elke dag bijkomen.

Vanuit het hele land worden er foto’s opgestuurd van voorzitters van studentenverenigingen en disputen. Kuipers bewerkt ze en plaatst ze online. Mannen krijgen een baard, maar vrouwen net zo goed. ‘ Er zijn nu zo’n 90 à 100 inzendingen. Er is zelfs een wachtlijst: twaalf voorzitters wachten nog op een baard. ‘Het is een interactieve pagina, dus de lezers bepalen wat er online komt’, aldus Kuiper.

Zo kon er ook gestemd worden voor de omslagfoto. De meeste stemmen gingen naar de voorzitter van Albertus. Waarschijnlijk kreeg hij veel stemmen uit Groningen, ‘anders had ik niet gewonnen’, zegt Tijn Peeters van Albertus.

De pagina heeft hem niet aangezet om zijn baard te laten groeien: ‘als ik de baardgroei had gehad, had ik ‘m laten staan.’

Omslag Facebook Zonder baard geen praeses

 

08-04-2013