Opening academisch jaar in Martinikerk

De RUG gaat de opening van het academisch jaar anders aanpakken. Geen feestje meer voor de deur, maar een optocht naar de Martinikerk.

Sinds jaren wordt het academisch jaar door de RUG geopend in de Aula van het Academiegebouw, waarna het universiteitsbestuur het glas heft op het balkon en het feest voor studenten losbarst op het Broerplein.

Maar dat moet voortaan anders, vindt het universiteitsbestuur. De Aula is te klein en zit ieder jaar stampvol hoogleraren, waardoor er maar weinig ruimte overblijft voor de rest van het publiek. Daarnaast willen de universiteitsbestuurders de studenten meer bij de officiële opening betrekken.

[vsw id=”kuR5oPjQ4o0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Optocht

De oplossing: verhuizen naar de Martinikerk. ‘Dat is vooral bedoeld om veel meer studenten en medewerkers de gelegenheid te geven de opening bij te wonen, onder het idee: hoe meer zielen hoe meer vreugd. We zien dat een dergelijke opening ook gebruikelijk is bij andere universiteiten’, zegt RUG-woordvoerder Riepko Buikema.

Hoe de opening er verder uit zal zien is nog niet helemaal duidelijk. Het idee is om een optocht te houden van hoogleraren en verenigingen van het Academiegebouw richting de Martinikerk. Waarna verschillende sprekers een rede houden en er gezamenlijk wordt getoost op het nieuwe jaar. Het avondprogramma mag door de verenigingen worden ingevuld. ‘Het is een van de mogelijkheden, maar daar is nog geen besluit over genomen’, aldus Buikema.

27-03-2014