Ophef over salaris bijzonder hoogleraar RUG

Er is ophef ontstaan over het salaris van bijzonder hoogleraar Femke de Vries. De SP heeft Kamervragen gesteld.

De Vries is onlangs door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën benoemd tot bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daar gaat ze meer dan 200.000 euro verdienen. En dat is bijzonder, want sinds januari mogen topfunctionarissen in de publieke en semi-publieke sector niet meer verdienen dan de balkenendenorm van 178.000 euro.

De Vries, die sinds februari als bijzonder hoogleraar Toezicht verbonden is aan de faculteit Rechtsgeleerdheid, is de eerste uitzondering op die regel, met een jaarsalaris van 218.890 euro. De minister vindt de overschrijding gerechtvaardigd vanwege haar ‘brede ervaring en de zwaarte van de functie’.

Vragen

Maar daar is de SP het niet mee eens. De socialistische partij wil weten waarom de Kamer niet is geïnformeerd over de uitzondering, en of er geen geschikte kandidaten waren die de klus wel voor minder wilden klaren. Daarnaast vraagt de partij zich af hoe effectief de wet is als bij de eerste benoeming meteen een uitzondering wordt gemaakt.

Vrij Nederland noemt het salaris van De Vries ‘overdreven’. ‘Als geen ander weet ze hoe bepalend de ‘toon aan de top’ is voor de gehele cultuur van een organisatie. Dat ze niet het goede voorbeeld geeft en ‘genoegen’ neemt met een ministerssalaris, is dan ook een gemiste kans.’

Financieel Dagblad feliciteert De Vries met haar salaris. ‘De topmannen en -vrouwen in de financiële sector, die vaak meer dan een miljoen verdienen, zijn gewaarschuwd. Voor Femke de Vries is een uitzondering alleen een uitzondering als de wet een uitzondering toestaat.’

De Vries zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

26-08-2015