Opnieuw klachten over letterendocent

Studenten hebben geklaagd over het gedrag van een docent English language and culture. Dezelfde docent mocht bij American studies geen college meer geven nadat studenten hadden geklaagd.

Studenten van English noemen haar intimiderend en voelen zich niet veilig tijdens de lessen. Haar houding levert problemen op, zeggen studenten, die ook spreken van een vijandige sfeer in de colleges en bij persoonlijke feedback.

Hoogleraar Engels Sebastian Sobecki, begeleider van de docent, wil er niets over kwijt. ‘Ik vind het ongepast om over collega’s te praten.’

American studies

Dezelfde docent werd eerder bij American studies uit haar onderwijstaken gezet, nadat studenten een klaagbrief naar de decaan en het faculteitsbestuur hadden gestuurd. Volgens de studenten is ze een ‘gepassioneerde docent’ die hen veel heeft geleerd, maar vertoont ze ‘erg onprofessioneel’ gedrag, is ze ‘emotioneel instabiel’ en was ze in de klas en in haar e-mails soms ‘onbeschoft’.

‘Ze komt wel vakbekwaam en gepassioneerd over, maar ze heeft ontzettend veel last van mood swings. Ze kan heel erg uit de slof schieten. Soms kon ze een halfuur lang tekeergaan over hoe dom we waren. Soms was ze uit het niets aanvallend of probeerde ons een minderwaardigheidscomplex aan te praten’, zegt een van de ondertekenaars, die anoniem wil blijven.

In 2014 werd door het faculteitsbestuur officieel besloten dat ze geen onderwijstaken meer mocht verrichten in haar toenmalige functie. Vanuit American studies werd verzocht om haar ontslag, maar zover kwam het niet. Nadat de docent een beurs van ruim acht ton ontving, werd besloten haar een tijdelijke aanstelling bij English language and culture te geven om een eigen onderzoeksgroep te beginnen.

Waarom de universitair docent bij English language and culture opnieuw college mocht geven, is niet bekend. En of ze colleges mag blijven geven is nog onduidelijk. Het faculteitsbestuur wil geen mededelingen doen over de situatie.

Eerdere klachten

De klachten over de docent zijn niet nieuw. Op de website ratemyprofessors.com worden naast enkele bijzonder positieve reacties, ook erg negatieve recensies gegeven door enkele studenten van de University of Virginia, waar ze in 2006 lesgaf. Enkele gebruikers hebben dezelfde soort problemen als die van de RUG studenten aangekaart. Ze zeiden dat ze haar studenten bespotte en belachelijk maakte. Daarnaast zeiden ze dat ze nare opmerkingen maakte op werkstukken en dat ze doelgericht leek om hun te intimideren en bekritiseren.

Volgens ingewijden bij American studies is een promovendus die ze eerder begeleidde getraumatiseerd geraakt. ‘De PhD die ze onder haar hoede had, heeft nu moeite om mensen te vertrouwen. Ze stalkte haar’, zegt een medewerker die eveneens anoniem wil blijven. De promovendus zelf wil niet met de UK over de situatie praten. ‘Ik wil dit achter me laten’, zegt ze.

In september zal de docent opnieuw twee promovendi gaan mede-begeleiden in het kader van haar onderzoek bij English language and culture.

De docent zelf wil niet reageren.

11-06-2015