Opnieuw legionella bij Tandheelkunde

Tandheelkunde heeft de strijd met de legionella-besmetting nog steeds niet gewonnen. De bacterie is opnieuw aangetroffen bij vijf tandartsstoelen.

De nieuwe besmetting is tijdens een periodieke controle ontdekt. Bij vijf van de 89 tandartsstoelen werd een te hoge concentratie legionella aangetroffen. Volgens UMCG-woordvoerder Joost Wessels gaat het om het type non-pneumophila, een niet ziekmakende en niet gevaarlijke variant.

Het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) heeft de stoelen buiten gebruik gesteld. Ze worden gespoeld, gedesinfecteerd en gereinigd. ‘Dat gaat twee tot drie weken duren. Eén stoel, waarbij telkenmale een te hoge concentratie werd geconstateerd, is van het waternet gehaald en wordt nu helemaal doorgelicht. De vier overige worden met de fabrikant onderzocht’, zegt Wessels.

Hardnekkig

Het is de zoveelste keer dat legionella is aangetroffen bij Tandheelkunde. De eerste keer was eind april 2012 toen delen van de opleiding werden stilgelegd na de vondst van legionella in de waterleidingen. Enkele tandartsunits bleken de bron te zijn. Door het niet naleven van spoelprocedures kon daar legionella groeien. Het kostte de RUG een half miljoen euro om de bacterie te bestrijden en het waterleidingensysteem aan te passen.

De maatregelen blijken echter weinig effect te hebben gehad. In februari 2013 werd de bacterie opnieuw aangetroffen in de spoelmechanismen die juist waren geplaatst om de legionella tegen te gaan. Vervolgens bleken nog eens 45 tandartsstoelen besmet. En nu zijn er dus opnieuw vijf besmettingen gevonden.

One million dollar question

Voor het Centrum is het een raadsel hoe de bacterie ondanks alle maatregelen steeds weer terugkeert. ‘Het is de one million dollar question’, zegt Wessels. ‘Volgens onze experts zullen meer tandheelkundige centra er last van hebben. Het is heel hardnekkig.’

De reiniging van de huidige vijf besmette stoelen heeft volgens het UMCG geen gevolgen voor de patiëntenzorg of het onderwijsprogramma.

19-09-2013