Opwarmen voor de Batavierenrace

De ACLO-Vitalisloop – dé voorbereiding voor de Batavierenrace – is maandag gewonnen door Fabian ten Kate op de zeven en Menno Munster op de vier. Annemiek de Lange en Vera Pajkosova wonnen bij de vrouwen.

Twintig minuten voor de start van de ACLO-Vitalisloop ligt het tartanbaantje achter het Sportcentrum er nog verlaten, maar zonnig bij. Slechts een handjevol fanatiekelingen loopt zich al warm. Eén van hen is Laurens van Kouwenhove. Hij loopt de slotetappe van de Batavierenrace voor het RUG-team . ‘Een hele eer, en daarom wil ik vandaag mijn vorm even testen’, aldus Van Kouwenhove.

Naarmate de wijzers van de klok dichterbij half vijf komen, druppelen meer lopers de baan op. De meeste springen wat heen en weer op de plek om de spieren los te krijgen, een enkeling loopt een rondje over het grasveld. ‘Ik wil niet te veel doen van tevoren, anders ben ik al moe’, zegt een studente met een hip neonkleurig shirt tegen haar vriendin.

Tempo

Even na half vijf schiet Renske Bos, vicevoorzitter van studentenatletiekvereniging Vitalis de veertig deelnemers weg. Van Kouwenhove staat op de voorste rij en zet direct een stevig tempo in. De route bestaat uit een of twee ronden langs het Reitdiep. ‘Op die manier kunnen de lopers zelfs onderweg nog besluiten of ze de korte of de lange afstand willen lopen’, legt Bos uit.

Jochum Reitsma, lid van het Dagelijks Bestuur van de ACLO, maakt dankbaar gebruik van die optie. ‘ Ik wilde zeven kilometer lopen, maar ik heb toch maar een afslag eerder gepakt.’

Uitgeput na de ACLO-Vitalisloop // Foto Wendy Docters

Uitgeput na de ACLO-Vitalisloop // Foto Wendy Docters

Hij gaat direct na de finish op de grond liggen. En hij is niet de enige: meer lopers zoeken na de finish horizontale steun. ‘We hebben deze ACLO-Vitalisloop georganiseerd zodat mensen hun conditie konden peilen met het oog op de Batavierenrace. Maar zo te zien mag er nog wel wat getraind worden!’ lacht Bos.

Dat geldt niet voor Van Kouwenhove. Met een tijd van 24.36 over een afstand van zeven kilometer – tweede plek – is hij tevreden. ‘Dat was een geslaagde test’, glimt hij. En niet alleen van het zweet, maar ook van voldoening. Met een medaille om zijn nek loopt hij van de baan af: kom maar op met die Batavierenrace!

Uitslagen 4 kilometer:

1. Menno Munster 13.19
2. Frank Buigel 14.32
3. Sjoerd Jansman 14.52
 
1.Vera Pajkosova 15.38
2. Christina Draijer 15.42
3.Nicole Siers 17.18
 
Uitslag 7 kilometer:
 
1.Fabian ten Kate 23.22
2.Laurens van Kouwenhove 24.36
3.Kees-Jan van der Wal 25.44
 
1.Annemieke de Lange 26.20
2.Marit Tenkink 31.41
3.Heleen Verdenius 32.14

De rest van de uitslag en meer foto’s vind je op de website van studentenhardloopvereniging Vitalis.

 

 

 

16-04-2013