Oud-student in Ghana doodgeschoten

Een 25-jarige oud-student uit Groningen is doodgeschoten in Ghana. In de stad Tema, waar ze vrijwilligerswerk deed, werd de groep waarmee ze over straat liep overvallen. De dader loste daarbij het fatale schot.

Volgens de NOS gaat het om Afke Kuipers, oud-student aan de Hanzehogeschool. De rest van de groep bleef ongedeerd. Zij zijn inmiddels door vrijwilligersorganisatie Neviso teruggehaald naar Nederland.

Volgens NeViSo ging het om een overval waarbij de 25-jarige Kuipers op klaarlichte dag werd neergeschoten. Ze was samen met drie andere Nederlandse vrijwilligers en drie Roemenen onderweg naar huis toen het gebeurde, aldus voorzitter Richard Yeboah van NeViSo. Kuipers zat pas sinds begin februari in Ghana. Het project tegen kinderarbeid waaraan zij en haar collega’s werkten, is voorlopig stilgezet.

Project

Kuipers wilde samen met een vriendin een project opzetten om de levensomstandigheden voor werkende kinderen te verbeteren. Daarvoor richtte ze in januari de stichting Charley op.

In een interview op worldofdifference.nl zei ze dat haar grote wens was om ,,de wereld een beetje beter te maken”, zo meldt De Telegraaf. Ze somde op waarom zij juist geschikt was om aan een project in Ghana mee te doen. ,,Ik zit vol met idee├źn, ben gemotiveerd, betrokken, kan een luisterend oor bieden en ge├»nteresseerd in anderen. Ik heb ervaring in de samenwerking met Afrikanen, ben geduldig (heel belangrijk in heel Afrika), kijk naar de mogelijkheden, geef niet snel op en wil altijd meer. Ik heb empathisch vermogen en ik kan doelgericht en hard werken”, zei ze onder meer.

Voordat Kuipers naar Ghana vertrok, werkte ze als woonbegeleider bij de Koninklijke Visio Haren en als nachthoofd bij jeugdzorginstelling Elker. Daarnaast was Kuipers fanatiek volleybalster en trainer bij studentenvolleybalclub Donitas.

Waarschuwing

Tema is een havenstad in het zuiden Ghana. De plaats ligt in de regio van de hoofdstad Accra. Daar is onlangs alarm geslagen over een gewapende bende die het gemunt heeft op buitenlanders, zo meldt De Telegraaf. Volgens Ghanese media zijn begin februari zeker drie buitenlanders aangevallen. Onder hen was een Spaanse vrouw die door twee mannen op motorfietsen werd neergeschoten en beroofd. Dezelfde bende zou ook een Duitser en een Egyptenaar hebben neergeschoten.

 

Foto: Stichting Charley

10 maart 2013

10-03-2013