Peddelen met een bezem

De zeilers van Mayday knokten dinsdag om zo snel mogelijk een rondje Diepenring te maken. Zeilend, peddelend of jagend. En met teddybeer.

15 Bruggentocht

Elk jaar organiseert Mayday de 15-Bruggentocht. Vernoemd naar, jawel: de 15 bruggen die het rondje Diepenring telt.

De opbrengst van de wedstrijd gaat naar een goed doel. ‘Dit jaar is dat Fonds Gehandicaptensport’, vertelt vicepreses Hester van Mayday. ‘Het geld van de attributenveiling gaat daarheen evenals de opbrengst van het goede-doelen- biertje vanavond.’

Bij een veiling voor de race kunnen de deelnemers attributen aanschaffen die de toch makkelijker maken. Bezems bijvoorbeeld of peddels. Wie biedt?

‘Zes euro’, roept deelnemer Gerco Venema (20). Hij wil koste wat kost de peddel bemachtigen. Dan, dan kan hij roeien en dat is nodig ook, want behalve het feit dat hij mascotte Welfie – een bruine teddybeer uit Thailand – meenam, heeft hij zich nauwelijks voorbereid.

Drie polyvalkjes liggen klaar voor de start. Aan boord van iedere boot zitten vier fanatiekelingen, die het grachtenrondje van 4.2 kilometer zo snel mogelijk moeten afleggen.

De motor mag niet aan. Zeilen mag wel, maar de bruggen maken dat het zeil voortdurend weer omlaag moet. Dus zoeken de deelnemers naar alternatieven.

Duwen met een paal

‘Ze mogen gebruik maken van de attributen aan boord, zoals de touwen’, vertelt vicepreses Hester Kuperus. Jagen mag ook. ‘Dat iemand op het wal het valkje voorttrekt.’ Tenslotte kunnen ze bomen, dan duwen ze de boot met een lange paal.

Het is een komisch tafereel. Gerco peddelt als een malle. Als de gelegenheid zich voordoet, klimt een bemanningslid aan wal om het valkje te trekken.

 

In de bocht bij de Oosterhaven botst Gerco tegen het team van Timen Hoornaar, de fiscus van de vereniging. Maar Gerco’s team neemt toch een voorsprong.

Teamwork

Toch is het de boot van Arjan Ter Horst (19), die in 51 minuten als eerst over de finish komt. ‘Dit voelt goed’, zegt Arjan. Hun geheim? ‘Teamwork.’ Of het een nieuw record betreft, blijft onduidelijk. ‘Volgens mij staat het oude record op 50 minuten’, zegt Hester. Maar zeker weten doet ze het niet.

Gerco wordt tweede met 54 minuten. ‘Het ging best lekker’, zegt hij. ‘We hadden af en toe sterke tegenwind’. Op enkele etappes hesen ze de zeilen. ‘Dat was wel de moeite waard.’

Gerco geeft toe dat het best hard werken was. ‘Maar met onze mascotte Welfie is het toch gelukt!’

14-05-2014