Petitie en kunst tegen bezuinigingen

Studente kunsten, cultuur en media Zinzi Peters is een protest begonnen tegen de bezuinigingen bij de Faculteit Letteren.

Peters liet voor het eerst van zich horen tijdens de opening van het academisch jaar. Samen met vrienden en medestudenten wilden ze een gedicht en pamflet voorlezen aan de feestende meute op het Broerplein. Maar nog voor ze een woord kon uitbrengen, werd ze weggestuurd.

‘Het mocht niet, omdat het een evenemententerrein was. Ik dacht daar anders over, maar wilde geen stennis schoppen. We zijn niet tegen de RUG, maar tegen de bezuinigingen’, vertelt Peters.

Protest

Het plan voor het protest ontstond voor de zomervakantie, tijdens een college filosofie. ‘De docent van die studie is wegbezuinigd door de RUG, maar mag nog wel college geven, omdat er niemand is die hem kan vervangen. We spraken tijdens de les over de bezuinigingen. Ik merkte dat veel mensen het erover hebben, maar niemand iets onderneemt. Toen dacht ik: als niemand het doet, dan doe ik het wel.’

Ze vroeg vrienden protestkunstwerken te maken en verzamelt die nu op de website kleuringroningen.tumblr.com. En ze is een online petitie gestart ‘omdat alles draait om rendabiliteit en er niet wordt gekeken naar de kwaliteit van de verschillende studies’.

De handtekeningen worden in oktober aan de RUG aangeboden.

protest letteren

Onwaardig

Peters verwacht niet dat ze de bezuinigingen nog kan tegenhouden. ‘Het mooiste zou zijn als ze toch bepaalde vakken laten terugkomen. Maar ik hoop vooral dat ze ervan leren dat deze manier van bezuinigen een universiteit onwaardig is.’

Peters is niet de eerste die openlijk protesteert tegen de kaalslag bij letteren. Hoogleraren Cornelius Hasselblatt (Finoegrische talen en culturen) en Muriel Norde (Scandinavische Taal- en Letterkunde) haalden eerder ruim 6000 steunbetuigingen op van over de hele wereld. En veertig hoogleraren van verschillende faculteiten van de RUG stuurden een brandbrief naar het universiteitsbestuur.

Geen van de acties kon het universiteitsbestuur echter op andere gedachten brengen.

[vsw id=”0IwwV4xfRj0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

04-09-2013