Petitie voor landelijke visie talenstudies

Het Platform Talenstudies wil dat er een landelijke visie komt op de talenstudies aan de Nederlandse universiteiten. Het is daarom begonnen met het houden van een petitie.

De decanen Letteren en Geesteswetenschappen zien niets in nieuwe sectorafspraken of een hernieuwde visie op het academisch talenonderwijs.

Het Platform maakt zich daar ernstige zorgen om. ‘Er dreigen unieke opleidingen definitief uit Nederland te verdwijnen. Dat decanen onvoldoende moeite doen om unieke talenopleidingen in Nederland te behouden hebben we de afgelopen tijd kunnen zien, want opleidingen als Roemeens, Fins, Hongaars en Portugees keren aan geen enkele Nederlandse universiteit terug’, zegt woordvoerder van het Platform Lucinda van Ewijk. Volgens haar bagatelliseren de decanen de problemen.

Eerder noemde het Platform het besluit van de Faculteit Letteren aan de RUG om een aantal kleine talen op te heffen ‘desastreus’.

Vrijdag 17 mei, tijdens het eerstvolgende decanenoverleg (het Disciplineoverleg Letteren en Geschiedenis, DLG), zal het Platform de petitie officieel overhandigen.

26-04-2013