Pil maakt vrouwen jaloerser

Aan de pil? Dan vind jouw partner je minder aantrekkelijk dan zonder die hormonen. En jijzelf bent een stuk jaloerser, ontdekte psycholoog Kelly Cobey.  Ze promoveert volgende week op haar onderzoek aan de RUG.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in een vaste relatie jaloerser zijn als ze de pil gebruiken. Bovendien maken sommige anticonceptiepillen jaloerser dan andere. Een pil met veel synthetisch oestrogeen, maakt jaloerser en heeft dus invloed op de relatie.

Maar de pil heeft meer bijzondere bijwerkingen, ontdekte Cobey. Mannen blijken vrouwen aantrekkelijker te vinden als ze een natuurlijke cyclus hebben en dus minder als ze de pil gebruiken.

Hormonen

De anticonceptiepil werkt in op het niveau van hormonen die een rol spelen in de menstruatiecyclus van de vrouw. Hoewel er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de sociale effecten en de fysieke bijwerkingen van de pil, is er veel minder bekend over de psychologische bijwerkingen.

Het onderzoek van Cobey is het eerste uit een hele reeks, die juist een van die psychologische bijwerkingen onder de loep neemt:  jaloezie.

Relatie

Cobey volgde de vrouwen zowel tijdens het gebruik van de pil als wanneer ze de pil niet gebruikten, in de niet-vruchtbare en de vruchtbare periode. Ook hun mannelijke partners moesten hun gedrag en het verloop van de relatie in de gaten houden. Zo kon het effect van zowel de menstruatiecyclus als het pilgebruik worden gemeten op de perceptie van hun relatie.

Vrouwen met een natuurlijke cyclus zijn tijdens hun vruchtbare periode ook jaloerser dan buiten die periode. Maar vrouwen die de pil gebruiken ervaren diezelfde mate van jaloezie constant.

Bijwerkingen

‘De anticonceptiepil heeft z’n waarde bewezen. Er blijken echter subtiele bijwerkingen te zijn die van invloed kunnen zijn op de relatie en op het gedrag, en vrouwen worden zelden ingelicht over deze bijwerkingen als ze naar een arts gaan’, zegt Cobey. ‘Ik presenteer nu bewijzen dat er goede redenen zijn om aandacht te besteden aan deze bijwerkingen en om de potentiële gevolgen nader te onderzoeken.’

 

 

 

 

27-08-2013