Plannen mobieltjes opnieuw uitgesteld

De invoering van mobieltjes aan de RUG loopt al lange tijd vertraging op door het slechte netwerk van T-mobile. De telecomprovider heeft maatregelen genomen. Deze week moet blijken of dat voldoende is.

Er wordt aan de RUG al maanden gewerkt aan de overstap naar mobiele telefoons. Een aantal medewerkers aan de universiteit maakt al gebruik van mobieltjes, maar de universiteit wil graag afscheid nemen van de vaste toestellen. De dekking van het T-Mobile netwerk gooide echter roet in het eten.

Bereik

‘Na invoering van het T-Mobile contract hebben we zoveel klachten gekregen dat een bredere invoering binnen de RUG geen optie was. We hebben net een heel traject doorlopen met T-Mobile waarin we geëist hebben dat de dekking en ook gesprekskwaliteit beter moet’, vertelt technisch directeur Haije Wind van het Centrum voor Informatietechnologie (CIT) van de RUG.

De telecomprovider heeft samen met het CIT alle gebouwen doorgemeten en op basis daarvan de capaciteit van antennes vergroot en andere aanpassingen gedaan om de kwaliteit te verbeteren. ‘Een moeizaam proces’, volgens Wind. ‘Omdat bedrijven zoals T-Mobile maar langzaam reageren en we als RUG maar een relatief kleine speler zijn.’

Onderzoek

Deze week moet blijken of de maatregelen voldoende effect hebben. De universiteit heeft voor de medewerkers die al een mobieltje hebben speciaal de app RUGdekking geschreven waarmee ze gemakkelijk hun positie, tijdstip en aard van de storing kunnen doorgeven. Verder loopt er een team van T-Mobile zelf rond om in de verschillende panden tests te doen.

In de Oude Boteringestraat, het Duisenberg gebouw en de Linnaeusborg moeten steunzenders worden geplaatst. ‘We hopen dat de maatregelen hebben geholpen, maar of dat zo is weten we over twee weken zeker’, zegt Wind.

Plannen om massaal over te stappen op mobiel kunnen nu nog niet worden gemaakt, zegt hij. ‘Eerst moet de kwaliteit goed zijn.’

28-01-2014