Plannen reorganisatie kantines ingetrokken

Het universiteitsbestuur gaat opnieuw kijken naar de reorganisatie van de kantines en restaurants. De universiteitsraad ziet de huidige plannen niet zitten.


RUG-bestuurder Sibrand Poppema koos donderdag eieren voor zijn geld toen tijdens een vergadering van de universiteitsraad bleek dat zowel de personeelsleden als de studenten niets zien in de geplande reorganisatie en uitbesteding van de kantines en restaurants.

Net als de Wetenschapsfractie ziet de Personeelsfractie de noodzaak niet voor uitbesteding van de restaurants en kantines. Medewerkers en studenten zijn namelijk best tevreden over het huidige aanbod van broodjes, soep en koffie, meent de partij. De cateringlocaties, vergader- en lunchservices, diners en buffetten scoorden allemaal een 6,5 of 6,6 in een klanttevredenheidsonderzoek. ‘Daarnaast leidt een uitbesteding ook vaak tot ontevredenheid onder werknemers’, zei personeelslid Dinie Bouwman.

Döner

De studentenpartijen zijn niet per se tegen uitbesteding, maar zien niets in de huidige plannen waarin de grote kantines worden vervangen door kleine zaakjes van bijvoorbeeld Satebar, Tostiworld, Has Döner Kebab en Starbucks. ‘Studenten willen een simpele boterham met kaas, en geen luxe broodjes met kappertjes en tonijn’, beargumenteerde fractievoorzitter Alexander van ’t Hof van SOG.

Volgens Lijst Calimero gaat het studenten vooral om een simpel aanbod tegen een lage prijs: ‘We willen niet dat studenten ineens veel meer voor hun warme maaltijd moeten gaan betalen.’

Geld

Volgens Poppema kost het tonnen om de kantines zelf in de lucht te houden. ‘Geld dat we aan onderwijs en onderzoek zouden kunnen besteden.’ Daarnaast zijn volgens hem vooral internationale studenten ontevreden over het huidige aanbod aan eten en drinken in de restaurants.

Maar hij wist de partijen niet te overtuigen. De RUG moet er voor zorgen dat medewerkers en studenten een redelijke lunch kunnen eten, vinden ze. En de klanttevredenheid zal vanzelf weer verbeteren, zeggen de partijen, als de RUG weer investeert in het personeel. Iets dat de laatste jaren bewust niet is gedaan.

Voor Poppema was het op dat moment duidelijk dat er onvoldoende steun is voor de reorganisatieplannen. Hij besloot daarom de melding weer in te trekken. Dat betekent niet dat de uitbesteding en reorganisatie nu van de baan is. Maar wel dat alle opties weer open liggen. Besloten is om eerst landelijke en lokale cateraars te vragen hoe zij de toekomst voor de kantines van de RUG zien. Daarna komt Poppema terug bij de universiteitsraad met een nieuw plan.

19-02-2016