Play-offs ineens ver weg voor Giants

American Footballteam Groningen Giants verloor zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen de Spijkenisse Scouts. De play-offs zijn ineens ver weg.

De wedstrijd in stadion de Esserberg in Haren was een nek-aan-nekrace. ‘We waren erg aan elkaar gewaagd’, zegt American football-speler Lasse Beninga. ‘We speelden een goede pot en hebben niet opgegeven.’ Toch  verloren de Giants met 12-18, waardoor de play-offs, die onder handbereik leken, een bijna onhaalbaar doel zijn geworden. Teamvoorzitter en speler Johan Oosterhuis: ‘We balen als een stekker, maar er liggen nog kansen.’

De mannen spelen op dit moment  in de eerste divisie, de op-een-na hoogste divisie van ons land. Tijdens de play-offs draait het om het kampioenschap en promotie naar de eredivisie.

Giants

Maar dat ging dus mis. Groningen stond tweede in de poule. Bij winst waren ze verzekerd van de play-offs. ‘De eredivisie is zo gaaf, omdat daar Europese wedstrijden aan gekoppeld zijn. We spelen dan op het hoogste niveau van Nederland en daarnaast gaan we ook Europa in. Hoe tof is dat?’, zegt Oosterhuis.

Gedeelde tweede plek

Er staat nu nog één reguliere speelwedstrijd op het programma. ‘Zelf spelen we in de laatste ronde nog een uitwedstrijd tegen Enschede Broncos. Die winnen we wel’, zegt de voorzitter vol zelfvertrouwen. Spijkenisse speelt die laatste ronde tegen koploper Leiden Lightning. ‘We hopen dat Leiden haar koppositie behoudt’, legt hij uit.

De vraag is wat er dan gebeurt. Groningen en Spijkenisse staan op een gedeelde tweede plek. ‘Misschien komt er een extra wedstrijd. Of wordt er geloot.’ Er kunnen maar twee teams uit de poule door naar de play-offs.

De wedstrijd tegen Enschede is zaterdag 6 juni. Eind juni zijn de play-offs en begint de strijd om de kampioenstitel en promotie.

Giants

26-05-2014