Prijzen voor veiligste, schoonste, sociaalste en leukste huis

Het was donderdagavond prijzencircus in het gemeentehuis van Groningen. Er werden twaalf prijzen uitgereikt voor het schoonste, brandveiligste, sociaalste en leukste studentenhuis van Groningen.

Tien studentenhuizen hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de beste te worden op het gebied van hygiëne, brandveiligheid, inbraakpreventie en social media. Ze deden mee aan een wedstrijd van de gemeente, die al jaren probeert studenten bewust te maken van de veiligheid in studentenhuizen.

De huizen werden de afgelopen maanden bezocht door de hulpdiensten om de woningen te testen. De brandweer deed er oefeningen, een studentagent probeerde onaangekondigd in te breken en een schoonmaakbedrijf checkte of er wel onder de koelkast werd schoongemaakt.

Filmpje

Een van de prijswinnaars is Huize Vamos, bewoond door een roeiploeg van Gyas. Zij wisten de agenten het beste buiten de deur te houden dankzij een anti-inbraakstrip en mogen nu als beloning voor 500 euro aan boodschappen doen.
Dat ze de prijs kregen verbaast ze niet. ‘We hebben een filmpje gemaakt, waar we met alle huisgenoten in een dierenpak proberen in ons eigen huis in te breken’, zegt bewoonster Sara de Lange (21). Op Facebook is het fragment inmiddels ruim drieduizend keer bekeken.

Schermafbeelding 2015-02-20 om 12.28.44

Dat ze ook een prijs voor brandveiligheid hebben gewonnen vinden ze wel bijzonder. ‘We hebben een blusdeken gekocht en een vader van een huisgenootje heeft met ons een rondje door het huis gelopen, maar verder hebben we daar niet veel aan gedaan’, zegt De Lange.

Verliefd

Vindicat Huis De Zwaan heeft in elke categorie gescoord. Ze kregen de eerste prijs voor brandveiligheid en social media, de derde prijs voor inbraakpreventie en werden tweede in de competitie voor het leukste studentenhuis van Groningen. Behalve 500 euro van de gemeente en een middagje zeilles haalt de politie ze een keer op van college, met zwaailicht.

Schermafbeelding 2015-02-20 om 12.26.34

Bewoonster Sara Teiken (23) heeft sinds de inbraakpoging van de studentagenten een oogje op Matthijs. Op Valentijnsdag stuurde ze hem een kaart. ‘Als we die eerder hadden ontvangen, hadden we jullie misschien een plaatsje hoger laten eindigen’, zegt zijn collega Erwin.

Of de gemeente volgend jaar weer een wedstrijd houdt, is nog niet duidelijk, zegt adviseur Wanda van der Zee. ‘We moeten eerst evalueren met de studenten en kijken of het financieel volgend jaar weer mogelijk is.’
Maar als de wedstrijd van de grond komt, dan wel onder een andere naam, vinden de studenten. ‘Ik dacht van tevoren dat het om gezelligheid en feestjes zou gaan’, zegt een van de bewoonsters van Huize Vamos. ‘Het heiligste studentenhuis van Groningen is misschien een betere naam.’

20-02-2015