Proef met studenten op e-bikes

RUG-studenten mogen meedoen aan een pilot met elektrische fietsen.

De proef is onderdeel van Groningen Bereikbaar, een project van gemeente en provincies Groningen en Drenthe om de bereikbaarheid van de stad te vergroten. Een van de maatregelen om de overvolle bussen en treinen naar Groningen te ontlasten, is het stimuleren van studenten om met de e-bike naar de RUG te gaan.

In totaal kunnen drie groepen van twintig studenten meedoen met de proef, die in februari begint. De studenten krijgen vier weken lang een elektrische fiets tot hun beschikking. Welke criteria er gelden voor deelname is nog niet bekend, de inschrijving wordt nog georganiseerd.

Eerste reacties positief

Aan de Hanzehogeschool loopt de proef al. Daar mocht iedereen zich aanmelden die tenminste zes kilometer van de school vandaan woont. ‘Het gaat met name om studenten uit dorpen als Stedum, Bedum en Middelstum die soms eindeloos lang op het station moeten wachten op een aansluiting’, vertelt woordvoerder Steffy Praamstra.

Volgens Praamstra zijn de eerste reacties positief. ‘De studenten zijn heel enthousiast. Ze mogen de e-bike een maand gebruiken en als het bevalt de fiets met korting kopen. Daarna volgt een volgende selectie.’

De Hanzestudenten kunnen kiezen uit drie modellen. Daar blijkt vooral de omafiets populair, laat Els Bijlholt van het facilitair bedrijf weten. ‘Vanuit de Hanze zijn oplaadpunten gerealiseerd, zodat ze hun e-bike ook op Zernike kunnen opladen, indien nodig. De fietsen hebben een gemiddelde actieradius van ongeveer 50 km, maar dat is wel afhankelijk van onder andere de temperatuur, bandenspanning en hoogte van ingestelde ondersteuning.’

11-11-2014