Promovendi UMCG: ‘Wees zorgvuldig met bursalenexperiment’

Promovendi van het UMCG maken zich zorgen over het experiment met promotiestudenten. Ze zijn bang dat de Graduate School zal lijden onder de proef.

De GSMS PhD Council, vertegenwoordigers van promovendi binnen de Graduate School of Medical Sciences, overhandigden woensdag een lijst met vragen over het experiment aan de O&O-raad van het UMCG en aan directeur Martin Smit van de onderzoeksschool.

‘We willen zeker zijn dat de huidige promovendi, medewerkers en hoogleraren niet extra belast worden door de beslissing om mee te doen aan de proef’, schrijven ze aan de directeur en raadsleden.

Vragen

De promovendi waren door de raad uitgenodigd om samen met Smit te praten over de voorgenomen plannen voor het bursalenexperiment. Maar van die discussie kwam weinig terecht. De presentatie van Smit duurde langer dan verwacht en de promovendi moesten snel naar een volgende vergadering. ‘Maar we leggen onze vragen hier neer en hopen dat u die wilt bespreken’, zeiden de leden toen ze de zaal verlieten.

De promovendi vragen de directeur van de onderzoeksschool het aantal promotiestudenten tot een minimum te beperken. ‘Vanwege onze ervaringen met supervisie, vakken en fysieke capaciteit’, schrijven ze.

Promoties

De Faculteit Medische Wetenschappen en het UMCG willen samen zo’n 300 promotiestudenten binnenhalen. Volgens Smit is het doel van de Graduate School om ‘zoveel mogelijk promoties van hoge kwaliteit’ te bewerkstelligen. De onderzoeksschool is verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van de promoties aan de RUG. De Graduate School doet volgens Smit mee aan het experiment omdat promotiestudenten simpelweg goedkoper zijn dan reguliere promovendi.

Volgens de promovendi van de PhD Council kan het experiment alleen slagen als wordt vastgehouden aan een realistische planning en zorgvuldige uitvoering van het experiment. Smit heeft daar alle vertrouwen in, liet hij woensdag blijken. Maar, zo zei hij, het experiment is ook noodzakelijk voor de RUG. ‘Het wordt steeds moeilijker om financiering te krijgen voor promovendi via Nederlandse en Europese fondsen. Zonder het experiment zal het aantal promoties dalen. Als we het aantal promotiestudenten krijgen waar we om hebben gevraagd, denk ik dat we 20 procent kunnen groeien.’

Verantwoordelijk

De PhD Council wil weten om hoeveel promotiestudenten het precies gaat, wie verantwoordelijk is voor de uitvoering en evaluatie van het experiment, hoe de kwaliteit van de Graduate School wordt gegarandeerd en wat nu precies de verschillen zijn tussen promotiestudenten en de huidige promovendi. De leden hopen dat Smit die vragen wil beantwoorden. Het universiteitsbestuur besprak dezelfde vragen eerder globaal in de universiteitsraad.

De RUG heeft zich inmiddels aangemeld voor het experiment dat – op verzoek van de universiteit – door onderwijsminister Jet Bussemaker is opgezet. De RUG wil 850 promotiestudenten binnenhalen. Alle faculteiten hebben aangegeven aan het experiment mee te willen doen.

31-03-2016