Promovendus mag God niet bedanken

Een promovendus van de universiteit Wageningen mocht God niet noemen in het dankwoord van zijn proefschrift. Hij moest de Heer schrappen of mocht anders niet promoveren.

Agrotechnoloog Jerke de Vries had maar een paar korte zinnetjes over God in zijn proefschrift staan. Omdat hij veel aan zijn geloof had gehad, wilde hij hem bedanken. Maar dat bleek tegen de regels van de universiteit, meldt de Volkskrant.

‘My Father God, thank You’

Er mag geen enkele religieuze of politieke uiting meer in een proefschrift, had de decaan vorig jaar september besloten. De Vries hield echter voet bij stuk en schreef: ‘My Father God, thank You, it’s the most wonderful thing to be loved and honoured by You’. Maar dat werd niet geaccepteerd. Afplakken of anders wordt het proefschrift teruggetrokken, oordeelde het College voor Promoties.

Bladzijden uitgescheurd

‘Het boekje was inmiddels met honderden tegelijk gedrukt. Maar Jerke wilde niets afplakken. Het was alles of niets voor hem. Hij zei: ‘Ik ga mezelf niet censureren, dan gaat mijn hele dankwoord er maar uit.’ Uiteindelijk heeft hij toen de bladzijden uit de boekjes gescheurd’, vertelt zijn promotor, hoogleraar Peter Groot Koerkamp.

Wildgroei tegengaan

De universiteit neemt voortaan alle dankwoorden onder de loep. ‘Er is de laatste jaren een wildgroei aan dankwoorden ontstaan. Mensen bedanken de voetbalclub, hun opa hun oma  of hun vrienden in het café die hen er doorheen sleepten toen ze het niet meer zagen zitten. Wat we precies gaan doen, is nog niet duidelijk, maar de rector vindt dat de dankwoorden geserreerder moeten zijn dan nu’, aldus een woordvoerder.

03-03-2014