‘Publiceer over mislukt onderzoek’

Als wetenschappelijk onderzoek met proefdieren mislukt, moet dat gewoon bekend worden gemaakt, zegt universitair docent Martijn Nawijn.

Nawijn krijgt samen met een andere UMCG-onderzoeker subsidie om te publiceren over hun proefdierenonderzoek, meldt RTV Noord. Met beide onderzoeken werden de gewenste resultaten niet behaald. Bekend maken dat een onderzoek niet heeft gewerkt, gebeurt zelden.

Technisch probleem

Nawijn onderzocht met behulp van muizen waarom de ene persoon wel COPD of astma ontwikkelt en de ander niet. ‘We stuitten op een technisch probleem: het aanzetten van genen in een specifiek celtype werkte niet goed. Of liever gezegd: het werkte té goed. Want niet alleen in de longen, maar ook in de milt, in de oren, in de lever; overal stond dit gen aan. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd dit probleem op te lossen, zonder succes.’

Collega-onderzoekers bleken tegen hetzelfde probleem aan te lopen. Maar omdat er nooit over was gepubliceerd wist Nawijn aanvankelijk van niks. Met een subsidie van ZonMw kan hij nu wel zijn resultaten publiceren.

Nawijn: ‘Normaal gesproken gebeurt dit niet; dat hoort bij de mores van de wetenschap. De toptijdschriften accepteren artikelen over negatieve resultaten meestal niet. Als je een artikel schrijft, dan weet je dat het alleen in een relatief onbelangrijk tijdschrift kan verschijnen. Met als gevolg dat het artikel vaak niet eens geschreven wordt, want dat kost tijd en geld. Door mijn resultaten nu wel in het publieke domein te brengen is mijn proef niet voor niets geweest.’

16-10-2014